/ Фото УНИАН

Кабінет міністрів України опрацював і готовий негайно ввести в дію дзеркальні заходи щодо Російської Федерації, яка з 1 липня цього року ввела додаткові обмежувальні заходи щодо транзиту української продукції з російської території в напрямку третіх країн, а саме - Казахстану, Киргизстану й інших держав.

Читайте такожУ Путіна прокоментували обмеження на транзит українських товарів

Про це йдеться в заяві уряду, опублікованій за підсумками спеціального засідання. 

Відео дня

На думку уряду, введені Росією заходи є ще одним грубим порушенням міжнародних зобов'язань як члена Світової організації торгівлі.

«Уряд вживав і вживатиме всіх можливих заходів для захисту національних інтересів України і протидії будь-яким проявам агресії з боку РФ. Нами підготовлено адекватні заходи, які буде введено в дію негайно», - йдеться в заяві.

В уряді нагадали, що у зв'язку з погіршенням ситуації щодо транзиту, Мінекономрозвитку та Мінінфраструктури відкрили спеціальні "гарячі лінії" для бізнесу, в Кабміні постійно працює оперативний штаб, який відстежує ситуацію. 

«Водночас уряд піднімає питання порушення Росією норм міжнародного права у Всесвітній організації торгівлі та інших міжнародних організаціях з партнерами, - йдеться в заяві. - Це політично вмотивований акт Російської Федерації, який є ще одним проявом агресії РФ стосовно України. Ми вимагаємо від Росії негайно скасувати обмежувальні заходи щодо українського експорту до інших країн». 

Читайте такожЧерез торгову агресію Росії український експорт до Середньої Азії впав майже вдвічі

Пізніше в ході Погоджувальної ради у Верховній Раді перший віце-прем'єр-міністр Степан Кубів прокоментував рішення уряду. Він підкреслив, що дії Росії щодо продовження товарного ембарго є відповіддю на продовження антиросійських санкцій, анонсованих урядами США і країн Євросоюзу. Разом з тим, зазначив Кубів, зараз не можна «переносити питання економічного характеру в політичний популізм». «Очевидно, що дії Росії економічно і юридично не обґрунтовані, але вони призведуть до погіршення торговельних відносин з третіми країнами. Вони носять дискримінаційний характер, - сказав Кубів. - Ми запровадимо дзеркальні санкції щодо товарів і транзиту. Ми піднімемо дзеркальне мито на російські товари». 

Кубів наголосив, що Україна виступає проти торговельної війни, і не вважає політику «меч-на меч і кров-на-кров» вирішенням проблеми. Проте обов'язково Київ підрахує втрати, яких зазнає український бізнес. І потім країні потрібні нові рішення, вироблені консолідовано, за участю міністрів, народних депутатів і бізнесу. Одним з таких рішень, на думку Кубіва, має стати переформатування експорту, який раніше йшов на Російську федерацію і через Російську Федерацію, до інших країн. 

Як повідомляв УНІАН, 1 липня Росія запровадила додаткові обмежувальні заходи щодо транзиту українських товарів по своїй території. Вони, зокрема, передбачають продовження продуктового ембарго щодо ряду українських товарів, включаючи продовольство і промислову продукцію до 31 грудня 2017 року, обмеження на транзит товарів до Казахстану і Киргизстану, повну заборону на транзит товарів, що потрапляють під дію ембарго або передбачають стягнення мита. 

Дії російської сторони були багато в чому передбачуваними. Зокрема, 24 червня Міністерство з інвестицій та розвитку Республіки Казахстан рекомендувало перевізникам, які здійснюють міжнародні перевезення з території України на територію Казахстану, з 1 липня 2016 року організовувати доставку вантажів за альтернативними маршрутами в обхід території Росії. Зокрема, Казахстан запропонував скористатися такими маршрутами: через Грузію, Азербайджан і Каспійським морем в казахстанський порт Актау, а також через Туреччину, Іран, Туркменістан і Узбекистан.

Взаємні торговельні обмеження між Україною і Росією були запроваджені в січні поточного року. За різними оцінками втрати українських виробників від запроваджених Росією санкцій перевищили 1 млрд дол