Фото УНИАН

Відмова Туреччини збільшити кількість автомобільних вантажоперевезень з України може змусити українську сторону вжити заходів у відповідь.

Згідно з повідомленням на сайті Міністерства інфраструктури України, про це заявив заступник міністра Юрій Лавренюк, який очолював українську делегацію на засіданні змішаної українсько-турецької комісії з питань автомобільних перевезень.

Читайте такожЄС зробить все можливе для скасування РФ торговельних обмежень проти України - єврокомісар

Відео дня

Зокрема, за його словами, може йтися про введення платного транзитного проїзду через територію України для турецьких перевізників.

«Це обумовлено тим, що українські перевізники практично не користуються транзитом через Туреччину, а турецькі перевізники, у свою чергу, проїхали транзитом по Україні тільки в 2015 році більш як 25 тисяч разів», - сказав Лавренюк.

У повідомленні відзначається, що Мінінфраструктури України сподівається на врегулювання ситуації щодо збільшення кількості вантажних автомобільних перевезень з України до Туреччини. В іншому випадку українська сторона буде змушена вжити заходів у відповідь.

Як повідомляв УНІАН, Туреччина поки що відхиляє варіанти збільшення кількості вантажних автомобільних перевезень з України до Туреччини на загальному фоні збільшення товарообігу. Запропоновані турецькою стороною "паритети" і "процентні співвідношення» з кількістю перевезень, здійснених турецькими перевізниками, є неприпустимими і прямо суперечать нормам міжнародних документів, а це в першу чергу СОТ і угода між Україною і Туреччиною.

1 липня Росія ввела додаткові обмежувальні заходи щодо транзиту українських товарів по своїй території. Вони, зокрема, передбачають продовження продуктового ембарго щодо низки українських товарів, включаючи продовольство і промислову продукцію, до 31 грудня 2017 року, обмеження на транзит товарів до Казахстану і Киргизії, повну заборону на транзит товарів, що потрапляють під дію ембарго або передбачають стягування мит.

Дії російської сторони були багато в чому передбачуваними. Зокрема, 24 червня Міністерство з інвестицій та розвитку Республіки Казахстану рекомендувало перевізникам, які здійснюють міжнародні перевезення з території України на територію Казахстану, з 1 липня 2016 року організовувати доставку вантажів за альтернативними маршрутами в обхід території Росії. Зокрема, Казахстан запропонував скористатися такими маршрутами: через Грузію, Азербайджан і по Каспійському морю до казахстанського порту Актау, а також через Туреччину, Іран, Туркменістан і Узбекистан.