Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада ратифікувала протокол про внесення змін до європейської угоди про міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів, які передбачають підвищення безпеки таких перевезень автомобільним транспортом відповідно з міжнародними нормами та стандартами Європейського Союзу.

Читайте такожУ Представництві ЄС пояснили, чому Євросоюз не визнає українські сертифікати якості

За ухвалення законопроекту №0124 «Про приєднання до протоколу про внесення поправок до пункту а) частини першої статті 1 та частини першої та пункту b) частини третьої статті 14 європейської угоди про міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів» за основу і в цілому проголосували 234 народних депутати при необхідному мінімумі 226 голосів.

Відео дня

Представляючи законопроект у ході засідання Верховної Ради, заступник міністра внутрішніх справ України Анастасія Дєєва повідомила, що розроблений Міністерством внутрішніх справ зазначений документ спрямований на покращення та гармонізацію національного законодавства у сфері перевезень небезпечних вантажів автомобільним транспортом із нормами Європейського Союзу, а також з метою підвищення рівня безпеки таких перевезень.

Вона додала, що цей документ погоджено з низкою міністерств, зокрема з Міністерством інфраструктури, Міністерством юстиції, Міністерством закордонних справ і Мінекономрозвитку.

«Україна ще в 2000 році приєдналася до цієї європейської угоди, і ухвалення зазначеного протоколу про внесення поправок означатиме, що Україна дає згоду на обов'язкове узгодження цих поправок, а реалізація акту забезпечить здійснення з боку України внутрішньодержавних процедур, необхідних для набуття чинності поправок», - сказала Дєєва.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, цю європейську угоду про міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів було укладено в Женеві (Швейцарія) 30 вересня 1957 року.

Як повідомляв УНІАН, зазначений законопроект було внесено до Верховної Ради президентом України Петром Порошенком 13 грудня 2016 року.

17 січня Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект про підвищення безпеки перевезень небезпечних вантажів автомобільним, залізничним і річковим транспортом відповідно з міжнародними нормами Європейського Союзу.

Наприкінці вересня 2016 року Європейський Союз повідомив про готовність надати Україні технічну допомогу в рамках проекту Twinning «Підтримка у підвищенні безпеки перевезення небезпечних вантажів мультимодальним транспортом в Україні» для адаптації законодавства України у сфері перевезення таких вантажів до відповідних стандартів ЄС.