Державна адміністрація залізничного транспорту України («Укрзалізниця») перенесла терміни затвердження методики встановлення тарифів на використання інфраструктури залізничного транспорту, передбаченої Національним планом дій на 2012 рік з впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Багате суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».

Про це УНІАН повідомили в «Укрзалізниці».

«Розробка даної методики можлива лише на останньому етапі реформування залізничного транспорту, а саме після визначення організаційної структури АТ «Укрзалізниця», оцінки майна і майнових прав, встановлення нової облікової політики і законодавчого визначення поняття «Інфраструктура залізничного транспорту», - повідомляє «Укрзалізниця».

Відео дня

Водночас адміністрація відзначає, що у рамках Національного плану дій на 2012 рік з впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Багате суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» минулого року залізничники виконали величезний обсяг робіт з впровадження швидкісного руху і нового стандарту пасажирських перевезень, виконали значні роботи з модернізації і підготовки залізничної інфраструктури, будівництва і реконструкції станцій, вокзалів і вокзальних комплексів.

Крім того, у рамках виконання Національного плану дій на 2012 рік було ініційовано зміну нормативно-правової бази, необхідної для реформування залізничної галузі. Зокрема, Верховна Рада ухвалила Закони України «Про особливості створення Публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування» і «Про внесення змін до Закону України «Про залізничний транспорт».

Згідно з встановленим порядком, продовжується процедура узгодження нової редакції проекту закону України «Про залізничний транспорт» і постанови Кабінету Міністрів України «Про створення Публічного акціонерного товариства «Українська залізниця».

Довідка УНІАН. 23 лютого 2012 року Верховна Рада України ухвалила у другому читанні запропоновані Кабінетом Міністрів законопроекти № 9337 про порядок організації акціонерного товариства на базі Державної адміністрації залізничного транспорту «Укрзалізниця» і № 9377 про внесення змін до Закону «Про залізничний транспорт».

Планується, що реформування залізничного транспорту України відбуватиметься у три етапи. На першому етапі (2012-2013 роки) буде створено єдину державну акціонерну компанію і будуть розподілені функції між нею і державою. На другому етапі (2013-2015 роки) будуть створені вертикально інтегровані виробничо-технологічні системи залізничного транспорту, структуровані за видами діяльності. На третьому етапі (2016-2019 роки) буде ліквідовано перехресне субсидування пасажирських перевезень за рахунок вантажних і утворено господарське товариство у сфері пасажирських перевезень.