Процесс реформирования «Укрзализныци» остановился / Фото УНИАН

Державна адміністрація залізничного транспорту України («Укрзалізниця») подала позов до Генеральної прокуратури України (ГПУ) через спроби зриву маловідомої полтавської компанією "Укрбізнесконсалтинг" конкурсу на проведення незалежної оцінки майна і майнових прав відомства з метою формування статутного капіталу публічного акціонерного товариства «Українська залізниця».

«Процес реформування «Укрзалізниці» зупинився. Ми розглядаємо ці питання у судовій площині і у площині діалогу з Антимонопольним комітетом. У рамках цих двох площин ми намагаємося довести, що претензії маловідомої полтавської фірми необґрунтовані», - заявив УНІАН виконуючий обов'язки голови «Укрзалізниці» Максим Бланк.

Він також повідомив, що комітет на місяць відстрочив прийняття рішення і тільки з початку вересня цей процес активізувався.

Відео дня

«Тільки з перших чисел вересня почалася фаза дискусій, як у суді, так і безпосередньо в Антимонопольному комітеті. Ми подали позов до суду, і відповідно також ведемо діалог у рамках розгляду процесу в комітеті», - сказав Бланк.

Зокрема, під час процедури розкриття конкурсних пропозицій стало відомо, що на проведення незалежної оцінки майна і майнових прав «Укрзалізниці» претендують три великі міжнародні консалтингові компанії Deloitte&Touche, Ernst&Young і Baker Tilly Ukraine.

Однак на початку серпня на свій сторінці в мережі Facebook Бланк повідомляв, що якась полтавська компанія "Укрбізнесконсалтинг" до завершення тендерної процедури надіслала до Антимонопольного комітету України скаргу з приводу проведеного "Укрзалізницею" тендеру з оцінки свого майна з метою формування статутного капіталу публічного акціонерного товариства "Українська залізниця", що сповільнить процес реформування галузі.

«До завершення тендерної процедури компанія з Полтави "Укрбізнесконсалтинг" встигла подати скаргу в Антимонопольний комітет, а комітет прийняв рішення розглянути цю скаргу через місяць, оскільки хоче розібратися - чи правомірно не допускати до оцінки майна «Укрзалізниці», орієнтовною вартістю не один мільярд доларів, яке знаходиться майже у всіх населених пунктах України, цю полтавську компанію, і з якою метою мінімум на місяць відкладає реформу, оскільки немає оцінки - немає можливості сформувати статутний фонд», - підсумував Бланк.

У прес-службі «Укрзалізниці» уточнили, що дана полтавська компанія офіційно не зверталася до «Укрзалізниці» за тендерною документацією і, відповідно, заявок на участь у конкурсі не подавала, а про її існування відомство дізналося лише після подачі нею скарги в Антимонопольний комітет.

Читайте також«Укрзалізниця» на час перевірки призначила Максима Бланка в. о. голови відомства

Як повідомляв УНІАН, на проведення незалежної оцінки майна і майнових прав «Укрзалізниці» з метою формування статутного капіталу публічного акціонерного товариства «Українська залізниця» претендують три великі міжнародні консалтингові компанії Deloitte&Touche, Ernst&Young і Baker Tilly Ukraine.

Найменшу вартість пропозиції на конкурсі подала компанія Baker Tilly Ukraine з ціною оцінки 3,17 млн грн без податку на додану вартість (3,8 млн грн з ПДВ). Пропозиції інших компаній мають вищу вартість - Deloitte&Touche - 12,5 млн грн без ПДВ (15 млн грн з ПДВ), Ernst&Young - 14,17 без ПДВ (17 млн грн з ПДВ).

Оцінка майна і майнових прав «Укрзалізниця» повинна бути проведена не пізніше жовтня поточного року.

Компанія-переможець буде відібрана на конкурсній основі для укладання з нею договору про проведення незалежної оцінки з оплатою послуг за рахунок коштів "Укрзалізниці".

Уряд 25 червня ухвалив рішення до 1 січня 2015 року перетворити «Укрзалізницю» в публічне акціонерне товариство, 100% акцій якого закріплюються в державній власності.