Юрій Косюк / фото УНІАН

Абсолютний лідер з отримання дотацій з держбюджету у минулі роки - агрохолдинг «Миронівський хлібопродукт» (МХП) Юрія Косюка - в 2018 році планує ввести в експлуатацію два нових об'єкти.

Це дасть можливість найбільшому і науспішнішому виробнику курятини в Україні претендувати на отримання великих сум дотацій з державного бюджету вже в поточному році.

Про це повідомила у своєму коментарі для УНІАН фінансовий директор холдингу Вікторія Капелюшна.

Відео дня

«Ми вводимо в експлуатацію нові потужності. І відповідно, так, ми будемо подавати, звичайно, на державну дотацію. Чому ні? Яка буде сума виділених дотацій - ми поки не розуміємо. Це сума дуже сильно залежить від того, хто ще буде подавати на цю дотацію, скільки буде претендентів», - зазначила Капелюшна, уточнивши, що мова йде про другу чергу Вінницької птахофабрики та будівництво найбільшого в світі біогазового заводу у Вінницькій області.

За словами фіндиректора, агрохолдинг МХП вже підписав договір з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) про одержання кредиту на суму 25 млн євро на будівництво і введення в експлуатацію біогазової установки потужністю 10 МВт в місті Ладижин (Вінницька область).

Капелюшна зазначила, що гроші від кредитора МХП вже отримує і передбачається, що біогазовий комплекс запуститься вже у другому півріччі 2018 року.

Фіндиректор компанії додала, що МХП також введе в експлуатацію в поточному році другу чергу (1 лінії) Вінницької птахофабрики.

Як повідомляв УНІАН, крім введення в експлуатацію біогазової установки в місті Ладижин (Вінницька область) МХП планує в травні-червні 2018 року запустити другу чергу Вінницького комплексу, що дозволить збільшити обсяг виробництва курятини на 40 тис. тонн в 2018 році та близько 130 тис. тонн при повному завантаженні, а також збільшити доходи на 43%, до 860 млн дол.

Згідно з бюджетом на 2018 рік, програма підтримки тваринництва передбачає 30%-ву виплату компенсацію вартості будівництва нових комплексів, розмір якої може скласти до 500 млн грн на один об'єкт.

Група компаній «Миронівський хлібопродукт» Юрія Косюка вже кілька років є абсолютним лідером з одержання з бюджету аграрних дотацій. Згідно з даними ГФС, тільки за підсумками трьох кварталів 2017 року «Миронівський хлібопродукт» отримав 1,25 млрд грн держпідтримки.

Восени 2017 року прем'єр-міністр Володимир Гройсман, виступаючи у Верховній Раді та реагуючи на критику з боку народних депутатів з приводу дотування з бюджету в основному великих агрохолдингів, включаючи МХП, пообіцяв змінити механізм розподілу дотації аграріям. Однак поки механізм розподілу дотацій залишається незмінним.

Агрохолдинг «Миронівський хлібопродукт» (МХП) за підсумками 2017 року отримав понад 6 млрд грн чистого прибутку, що в 3,3 рази більше, ніж за 2016 рік. Експортна виручка за 2017 рік склала більше половини всього обсягу продажів – 57%, або 19,1 млрд грн. Роком раніше експорт приніс 56% виручки, або 16,7 млрд грн.

Компанія «Миронівський хлібопродукт» – найбільший виробник м'яса птиці в Україні. Крім птахівництва та суміжних виробництв холдинг займається вирощуванням кукурудзи, соняшнику, пшениці, ріпаку, фруктів, а також виробництвом яловичини, ковбасних виробів. Земельний банк компанії складає близько 370 тис. гектарів.