Ілюстрація REUTERS

Україна після анексії Криму Росією скоротила обсяги офіційно виловленої і вирощеної риби і морепродуктів з 220 до 90 тисяч тонн на рік.

Читайте такожУкраїна збільшила імпорт риби: скільки і де купували (інфографіка)

Про це повідомив під час прес-конференції генеральний директор Асоціації українських імпортерів риби і морепродуктів Дмитро Загуменний.

Відео дня

"У нас останні три роки офіційний вилов і обсяг вирощеної риби становить близько 90 тисяч тонн. Якщо імпорт 300-320 тисяч тонн, то власна риба - 90 тисяч тонн. До 2013 року показник був близько 220 тисяч тонн на рік. Дуже багато підприємств, які займалися промислом, знаходилися в Криму. Зараз, як ви самі знаєте, українські компанії у Криму нічого не виловлюють", - сказав він.

Також Загуменний підкреслив, що в останні три роки спостерігається збільшення імпорту риби та морепродуктів в Україну, однак це є лише відновленням ринку, а не реальним зростанням.

"У нас була дуже серйозна девальвація національної валюти в 2014-2015 роках. Оскільки рибна продукція в основному є імпортної та купується за валюту, безумовно, девальвація призвела до того, що багато людей просто відмовилися від споживання риби і морепродуктів або ж перейшли у більш доступний сегмент", - сказав він, додавши, що найбільшими імпортерами цієї продукції є Норвегія, Ісландія та США.

За словами Загуменного, в середньому кожен українець споживає від 9 до 14 кілограм риби на рік, чого, судячи з інформації Міжнародної організації охорони здоров'я, недостатньо для підтримки здоров'я, оскільки показник має становити 20 кілограм.

Ілюстрація REUTERS

Як додав фахівець відділу сільського господарства посольства США в Україні Олександр Тарасевич, в цьому році показник споживання риби і морепродуктів одним українцем складе близько 11,5 кілограма, причому країна поступово рухається до повернення на колишні позиції.

Читайте такожУ Київській області побудують ферму для розведення африканського сома

"В принципі, повернутися на ті показники, які були в Україні в більш сприятливі в економічному сенсі часи, коли ми споживали 13-15 кілограмів, я думаю, цілком можливо, ми поступово туди рухаємося, але дуже сильно прив'язані до доходу на душу населення", - сказав він.

Також Тарасевич зазначив, що до 2000-х років США практично не імпортували до України рибу і морепродукти, додавши, що спостерігається дуже жорстка прив'язка кількості завезеної продукції до доходу населення.

"Українці хотіли б споживати рибу, вони хочуть більше риби. Але дохід зріс – вони купили, дохід впав – скоротили, оскільки імпорт риби прив'язаний до валюти. Обидві великих економічні кризи, які у нас були, були пов'язані з величезною девальвацією. Риба дорожчає в 2-3 рази, звичайно, люди перестають її купувати", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, за даними Держрибагентства, у 2017 році в Україні виловлено 94,2 тисячі тонн риби та водних біоресурсів, що на 6,6% більше, ніж в 2016 році. Імпорт риби, рибопродуктів та інших водних біоресурсів в Україну минулого року зріс на 9,6% - до 327,8 тисячі тонн.