У Криму через брак опадів може загинути урожай / фото УНІАН

Підконтрольне Кремлю «міністерство сільського господарства окупованого Криму» повідомляє, що через брак вологи на півострові можуть загинути озимі та ярі культури «на значних площах».

Читайте такожЕксперти прогнозують зростання врожаю зерна в Україні на 2 мільйони тонн

Про це пишуть "Крим.Реалії" з посиланням на прес-службу "відомства".

Відео дня

«Обстеження посівів по регіонах показало, що в більшості районів склалася критична ситуація із забезпеченням вологою і за відсутності найближчим часом продуктивних дощів, це може призвести до загибелі озимих та ярих зернових культур на великих площах і значного зниження їх врожайності на збережених полях», – йдеться в повідомленні.

За словами російського міністра сільського господарства Криму Андрія Рюмшина, критична ситуація склалася через невелику кількість опадів взимку.

«Згідно з аналітикою, яку провело наше відомство, друга половина 2017 року відрізнялася недостатньою кількістю вологи, що відбилося на несвоєчасності сходів озимих культур та їх розвитку. Зимовий період також не сприяв накопиченню вологи в грунті, і надія на продуктивні опади весняного періоду теж не виправдалася», – зазначив він.

За даними заступника директора з науки НДІ сільського господарства Криму Людмили Радченко, найбільш небезпечна ситуація з урожаєм озимих склалася на півночі та сході Криму – Первомайський, Роздольненський, Джанкойський, Нижньогірський, Совєтський, Чорноморський, Ленінський та Кіровський райони.

Ще в січні російський міністр сільського господарства півострова Андрій Рюмшин прогнозував, що в 2018 році в анексованому Криму очікується хороший урожай цукрових буряків і зернових культур. Тоді чиновник повідомив, що кримські аграрії відсіяли 436 тисяч гектарів озимої пшениці та планують зібрати не менше 1,7 мільйона тонн зерна.

У той же час деякі кримські аграрії поскаржилися місцевим ЗМІ, що вирощують пшеницю собі в збиток. Через санкції, втрати ринків і низькі закупівельні ціни у сусідній Росії їхня продукція сильно подешевшала. Крім того, істотну частину прибутку кримські фермери втратили через брак прісної води на півострові.