Ілюстрація REUTERS

Державна продовольча зернова корпорація України прокоментувала звіт Держаудитслужби, в якому йдеться про 22 млрд недоотриманого прибутку, і який через півроку після опублікування раптово викликав інтерес ЗМІ.

Як випливає з повідомлення Корпорації, оцінку діяльності попереднього керівництва ДПЗКУ вже неодноразово давали правоохоронні органи у форматі кримінальних справ, і необхідність окремого 52-го сторінкового звіту на цю тему є сумнівною.

«Даючи оцінку «мільярдних збитків» і «хронічної збитковості», які сформувалися, в формулюванні Державної аудиторської служби, «в наслідок не виконання укладених договорів», укладачі звіту та його інтерпретатори жодним чином не враховують той факт, що збитки були закладені в день укладення цих договорів в 2012 р», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Керівництво ДПЗКУ знаходиться в постійному діалозі з китайськими стратегічним партнером і кредитором - Експортно-Імпортним банком Китаю та китайською імпортером ССЕС про зміну умов договору на прийнятні і такі, які забезпечать баланс інтересів обох сторін, в першу чергу про зменшення кредитного навантаження та підвищення прибутковості корпорації, без чого неможливо домогтися інвестпривабливості цього активу.

В ДПЗКУ також допускають, що аудитори і критики розташовують бездоганним планом рішення всіх проблем, що накопичилися компанії, однак звертають увагу, що не мали можливості з ним ознайомитися, так як ніяких звернень і запитів до корпорації не надходило.

Довідка

«Державна продовольчо-зернова корпорація України» (ДПЗКУ) створено постановою Кабінету міністрів України від 11 серпня 2010 р.

До її складу входить розгалужена мережа філій — лінійні і портові елеватори, млини, комбікормові і круп'яний завод.

44 підрозділи — філії ДПЗКУ сумарно можуть зберігати 3,46 млн т зернових, у тому числі сумарні потужності з перевалки на експорт Одеського та Миколаївського портів.