Президент підписав закон про еко-виробництво та маркування органічної продукції / president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про основні засади та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції", прийнятий Верховною Радою 10 липня.

Читайте такожУкраїнські виробники органічної продукції повинні будуть щорічно проходити сертифікацію - закон

Як повідомляє прес-служба глави держави, реалізація норм цього документа забезпечить вдосконалення і гармонізації законодавства України з законодавством Європейського Союзу в області виробництва і обороту органічних продуктів та сприятиме створенню прозорих умов господарювання, зменшення недобросовісної конкуренції, підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної органічної продукції та розширенню зовнішніх ринків збуту.

Відео дня

Законом встановлюються основні принципи і вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, основи правового регулювання органічного виробництва, обігу органічної продукції і функціонування ринку такої продукції.

Також визначені правові основи діяльності центральних органів виконавчої влади, суб'єктів ринку органічної продукції та напрямки державної політики в зазначеній сфері.

Як повідомляв УНІАН, українські виробники експортують близько 300 тисяч тонн органічної продукції на рік на суму понад 65 мільйонів доларів.

За даними Мінагропроду, у 2016 році загальна площа земель органічного і перехідного періоду становила 381,17 тис. га, з яких 289,55 тис. га отримали органічний статус. Щорічний обсяг ринку внутрішнього споживання органічної продукції становить 21-22 мільйони євро.

Органічне виробництво було одним з пріоритетних напрямів роботи міністерства в 2017 році.

У планах Мінагропроду - розвивати виробництво органічної продукції, щоб до 2020 року довести її частку у валовому сільгоспвиробництві до 3%. На даний час в Україні для виробництва органічної продукції використовується 1% орних земель.