Бета-тестування порталу почалося цього тижня / фото УНІАН

В Україні почав роботу в тестовому режимі відкритий електронний портал для визначення загальнонаціональної нормативної грошової оцінки (НГО) сільськогосподарських земельних ділянок.

Читайте такожРада відправила на доопрацювання законопроект про боротьбу з рейдерством в аграрному секторі

Про це повідомив тимчасовий виконувач обов'язків міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк на своїй сторінці у Facebook.

Відео дня

Він зазначив, що бета-тестування порталу почалося цього тижня та триватиме до кінця року.

"7 лютого поточного року Кабінет міністрів прийняв постанову №105, якою затвердив проведення загальнонаціональної нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення по всій території України. За неповний рік було проведено повний комплекс робіт з оцінки, дані зведено в єдиний масив, написано алгоритм, створено портал- дзеркало з можливістю онлайн-розрахунку НГО. В результаті у нас не залишилося жодної ділянки сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, яка б не була прорахована на базі даних", - написав Мартинюк.

За його словами, портал дасть змогу власникам землі, які здають ділянки в оренду, спираючись на дані НГО, переконатися в справедливості орендної плати і, в разі необхідності, скорегувати її, орієнтуючись на показники земельних аукціонів по району.

Крім того, орендарі матимуть можливість спрогнозувати свої орендні витрати по всій Україні і обсяг обов'язкових платежів.

У той же час, органи місцевого самоврядування зможуть дістати чітке уявлення про оцінку земельних ресурсів і можливість чітко прорахувати надходження до бюджетів та впровадити планування.

Мартинюк додав, що базою для розрахунку нормативної грошової оцінки земельної ділянки є показники якості ґрунтів.

"Вихідні дані були місцями неповними і потребували уточнення та доповнення. В кожному районі України були білі плями, загальна площа яких у масштабах країни становить близько 2 млн гектарів. В теорії, працювати над ліквідацією цих білих плям і уточненням інформації мали власники землі - і я зараз говорю не про громадян-власників ділянок (хоч і вони теж), але в першу чергу - органи місцевого самоврядування, які найбільше зацікавлені в коректній оцінці своїх земельних ресурсів, оскільки від цього залежить обсяг земельних платежів до місцевих бюджетів", - підкреслив він.

Мартинюк зазначив, що ця проблема була давно відома і визнавалася на всіх рівнях, але в більшості випадків її рішення "впиралося в 5 тис. грн - стільки в середньому коштує розробка технічної документації на земельну ділянку". При неможливості іншого, зазначив він, земельний податок нараховувався у форматі від 5% від середньої НГО ріллі по області.

Як повідомляв УНІАН, раніше Мінагропрод спільно з Держгеокадастром створив відкритий портал для визначення нормативної грошової оцінки земельних ділянок.

За даними Мінагропроду, у 2017 році на земельних торгах було реалізовано 1,837 тис. прав оренди на земельні ділянки загальною площею 42,5 тис. га. В результаті місцеві бюджети отримали 118,7 млн ​​грн. Середня орендна ставка, яка формується на торгах, за останні 5 років зросла на понад 10 п.п. За перше півріччя 2018 цей показник збільшено до 18,75%. За січень-червень 2018 року надходження до місцевих бюджетів від продажу прав оренди на землю становили 77,3 млн грн.