Максим Березкін впевнений, що АПК - рушійна сила економіки / Фото УНІАН

Майже 17% валового продукту України формується за рахунок агропромислового комплексу. Останнім часом агросектор стрімко розвивається та відвойовує своє місце в економіці нашої держави. Статистичні дані вказують на його динамічне зростання протягом останніх років. Так, лише за січень-жовтень 2018 року зовнішньоторговельний обіг продукції АПК в Україні склав 19,2 млрд доларів США та збільшився на 5%, порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Про це зазначила заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева.

«Україна – аграрна держава. Нам, українцям, в перспективі не слід боятись такого формулювання, оскільки потенціал для вирощування сільськогосподарської продукції очевидний і гріх не використовувати свої конкурентні переваги. Інша справа, що в аграрному секторі зараз переважає експорт сільськогосподарської сировини, яку в майбутньому необхідно замінити готовою продукцією. Лише тоді це буде завершений та повноцінний цикл виробництва» – зазначив бізнесмен Максим Березкін.

Відео дня

Для переходу аграрних компаній на новий рівень та, загалом, для подальшого розвитку АПК необхідна фінансова підтримка з боку держави та залучення значних інвестицій бізнесу. Однак, згідно Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік», навпаки відбулося зменшення державної підтримки АПК в порівнянні з 2018 роком.  З казни заплановано виділити лише 5,9 млрд. грн.

Максим Березкін впевнений, що АПК – рушійна сила економіки і для майбутнього процвітання державі потрібно рухатися в напрямку його розвитку. Аби підвищити конкурентоспроможність української сільськогосподарської продукції на світових ринках варто зосередитися на підтримці фермерства. Це, в свою чергу, забезпечить надходження валютної виручки від експорту агропродукції до економіки України та дасть поштовх для її зростання.  

«На жаль, політики не розуміють, чи не хочуть розуміти, що однією з перепон для розвитку галузі є обмеження доступу до фінансування. Особливо це стосується невеликих сільськогосподарських компаній та фермерів. Недостатнє фінансування в сукупності з недосконалістю державного регулювання, високою вартістю енергетичних ресурсів, валютними ризиками, недостатнім застосуванням високих технологій та низькою платеспроможністю населення  перетворює перспективну галузь на тягар для економіки» - розповідає Максим Березкін.

Україна має величезний аграрний потенціал і, якщо працювати з ним правильно, то всього за кілька років державі вдасться вийти на якісно новий рівень з високими прибутками.