Рада відхилила євроінтеграційний законопроект / фото УНІАН

Верховна Рада відхилила законопроект про вимоги до предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами, який входить до переліку євроінтеграційних законів.

Читайте такожВ Україні вводять нове маркування харчових продуктів: що зміниться

Як передає кореспондент УНІАН, за законопроект "Про вимоги до предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами» (№4611) проголосували лише 165 народних депутатів за необхідного мінімуму у 226 голосів.

Відео дня

При цьому депутати не підтримали жодної ухвалення законопроекту в цілому як закону, ні напрявлення його на доопрацювання в комітет або суб'єкту законодавчої ініціативи.

Як наголошується в пояснювальній записці, законопроект було розроблено з метою встановити правові та організаційні засади обігу предметів і матеріалів, призначених для безпосереднього або опосередкованого контакту з харчовими продуктами для збереження здоров'я споживачів і захисту їх інтересів, а також адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу у сфері безпеки харчових продуктів.

Законопроектом передбачалося введення спеціальних заходів для окремих груп предметів і матеріалів, Державного реєстру речовин, дозволених для використання у виробництві предметів і матеріалів, а також Державного реєстру речовин, які можуть входити до складу активних або інтелектуальних предметів та матеріалів, визначалася процедура включення і виключення речовин з такого списку.

Крім того, проект закону містив вимоги до маркування предметів і матеріалів, що контактують з харчовими продуктами, ідентичні вимогам Європейського Союзу.

На думку авторів документа, реалізація положень проекту закону сприятиме підвищенню рівня захисту здоров'я та інтересів споживачів, забезпечить прозорі умови ведення господарської діяльності у сфері виробництва, постачання, обігу та реалізації харчових продуктів, а також предметів і матеріалів, що контактують з ними.

Як повідомляв УНІАН, у рамках реалізації Угоди про асоціацію між ЄС і Україною Верховній Раді необхідно ухвалити низку законодавчих ініціатив, спрямованих на гармонізацію законодавства України з нормами Європейського Союзу, в тому числі про вимоги до предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами.