Відсутність ринку землі погіршує достаток 6,9 мільйона власників земельних паїв / фото УНІАН

Міністерство економічного розвитку і торгівлі Порошенко запропонував президентові ветувати законопроект про продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення, повідомила прес-служба Мінекономрозвитку.

Читайте такожГройсман розповів, скільки діятиме мораторій на продаж сільгоспземель

"23 січня перший віце-прем'єр-міністр України Степан Кубів підписав висновок Мінекономрозвитку про закон України №2666-VIII, яким продовжується заборону на відчуження сільськогосподарських земель до 1 січня 2020 року. У висновку Мінекономрозвитку пропонує президенту України застосувати право вето", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

У відомстві зазначили, що статтею 41 Конституції України визначено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своїм майном. Право приватної власності (в тому числі і на земельні ділянки) є непорушним. Крім того, Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав, що абсолютна заборона на продаж або інший спосіб відчуження земель сільськогосподарського призначення в Україні порушує положення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Разом з тим зазначається, що, за оцінками Світового банку, запровадження ринку землі створило б можливості для зростання ВВП України щороку на 0,6-1,6 процентних пунктів додатково і дозволило б залучати близько 1,5 мільярда доларів додаткових інвестицій в рік, стимулювати розвиток сільськогосподарського і фінансового секторів і сільській місцевості.

У прес-службі додали, що відсутність ринку землі погіршує добробут 6,9 мільйона українців-власників земельних паїв.

"В умовах ослабленої конкуренції через відсутність ринку землі власники отримують за оренду ділянок плату, яка занижена в 5 разів: 50 доларів за га замість 250 доларів за га - як в Болгарії або в Польщі", - зазначили в Мінекономрозвитку.

Крім того, зазначили у відомстві, відсутність ринку землі спонукає фермерів інвестувати у вирощування переважно однорічних культур - соняшнику або ріпаку, які найбільше виснажують землю.

"Тільки з 2004 року по 2012 рік Україна втратила до 43 тисяч га площ багаторічних культур. За підрахунками Світового банку, інвестуючи в однорічні культури замість багаторічних, фермер щорічно втрачає близько 1 тисячі доларів доданої вартості з кожного га", - пояснили у відомстві.

Також, за оцінками Центру економічної стратегії, місцеві громади та державного бюджету щорічно недоотримують близько 2,8 мільярда гривень податкових надходжень через відсутність легального оформлення договорів за фактичною продажу земельних ділянок.

Таким чином, підкреслили у відомстві, врахувавши всі зазначені вище пункти, Мінекономрозвитку запропонувало президенту України застосувати право вето щодо закону №2666-VIII про продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення до 1 січня 2020 року.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці грудня 2018 року Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до розділу Х "Перехідні положення" Земельного кодексу України щодо продовження заборони на відчуження сільськогосподарських земель", яким продовжила діє в Україні з 2001 року мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до 2020 року. При цьому закон ще не набрав чинності, оскільки не підписаний президентом. Тому фактично на даний момент мораторію на продаж сільгоспземель в Україні немає.