Основою її експорту стали соняшникова олія, м'ясо птиці, цукор і шоколад / фото УНІАН

Експорт продовольчої продукції з України в 2018 році збільшився на 800 мільйонів доларів порівняно з 2017 роком, повідомила прес-служба Асоціації виробників сфери харчової промисловості (UFEB).

Читайте такожОсновними покупцями української борошна стали Китай, Палестина та Сінгапур

У повідомленні сказано, що в 2018 році загальна вартість експорту цієї продукції становила 10,4 мільярда доларів, при тому що в 2017 році цей показник був 9,6 мільярда доларів.

Відео дня

При цьому найбільше в 2018 році Україна експортувала соняшникової олії, м'яса та їстівних субпродуктів свійської птиці, цукру бурякового, виробів з шоколаду та хлібобулочних виробів.

Експерти зазначили, що в 2019 році очікується зростання експорту продукції з доданою вартістю.

"У структурі загального експорту продукція з доданою вартістю буде демонструвати зростання в 2019 році, проте в порівнянні з експортом сировинних товарів зростання буде не таким вражаючим", - підкреслили в аналітичному відділі UFEB.

Так, за прогнозами експертів, найперспективнішими експортними товарами поточного року є вершкове масло, оскільки минулого року Україна увійшла до п'ятірки найбільших світових експортерів цієї продукції; яблука - завдяки розширенню географії експорту і відкриття нових ринків, а також яйця у шкаралупі, оскільки поголів'я птиці і виробництво яєць в Україні продовжують рости. Крім того, зберігають свій потенціал експортних такі продукти, як мед і соєва олія.

Як повідомляв УНІАН, загальний експорт продукції АПК з України в 2018 році збільшився на 5% порівняно з 2017 роком і склав рекордні 18,8 мільярда доларів.

При цьому Україна наростила зовнішньоторговельний оборот агропродукцією на 1,7 мільярда доларів - до 24,3 мільярда доларів.