В Україні продовжують дорожчати тепличні овочі / фото УНІАН

З початку 2019 року тепличні овочі подорожчали в середньому на 20% через зменшення запасів цієї продукції, повідомила прес-служба компанії Pro-Consulting.

Читайте такожЕксперт підрахував, на скільки за рік подорожчав бакалійний кошик

"На внутрішньому ринку України зростають ціни на тепличні овочі. У середньому, починаючи з 2019 року, ціна на них піднялася на 20%. За кілограм огірків оптові продавці сьогодні просять 45-50 гривень, а кілограм помідорів коштуватиме покупцям 50-60 гривень", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Аналітики компанії зазначають, що на ціну продукції впливає подорожчання енергоносіїв. Так, у структурі ціни тепличних овочів витрати на газ і електроенергію становлять понад 50% собівартості.

"Проте на даний момент все ж головним чинником підвищення вартості є зменшення запасів продукції", - підкреслили експерти.

У прес-службі компанії Pro-Consulting додали, що найпопулярнішими овочами в Україні в цей період залишаються помідори і огірки. Так, частка цієї продукції становила майже 93% від всіх вирощених овочів.

Експерти також нагадали, що в 2018 році українська теплична продукції забезпечила всього 20% внутрішнього ринку, а в пік сезону - до 50%. При цьому очікується, що в найближчі роки попит на тепличні овочі в Україні буде рости в середньому на 50% щорічно.

Як повідомляв УНІАН, овочі борщового набору в Україні за 2018 рік подорожчали майже в два рази - до 56,6 гривні. Так, згідно з розрахунками на підставі даних Державної служби статистики, кілограм цибулі в 2018 році подорожчав більш ніж у три рази, або на 11,3 гривні, до 16,8 гривні/кілограм; кілограм капусти подорожчав у два рази, або на 4,5 гривні/кілограм; кілограм моркви подорожчав на 79%, або на 5,3 гривні, - до 12 гривень/кілограм; кілограм буряка подорожчав на 73%, або на 4,6 гривні, - до 10,9 гривні/кілограм; кілограм картоплі подорожчав на 33%, або на 2 гривні, - до 8 гривень/кілограм.

За даними Держстату, інфляція в Україні в 2018 році сповільнилася до 9,8% з 13,7% роком раніше. При цьому, в минулому році ціна на овочі зросла на 27,8%.