В Україні продовжено мораторій на продаж землі / фото УНІАН

Закон «Про внесення змін до розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України щодо продовження заборони на відчуження сільськогосподарських земель», який Верховна Рада прийняла 12 грудня 2018 року, який передбачає продовження до 2020 року мораторію на продаж сільгоспземлі в Україні, що діє в країні з 2001 року, набув чинності з сьогоднішнього дня, 7 лютого.

Читайте такожБитва за землю. Останній мораторій напередодні великого дерибану (рос.)

У документі зазначається, що продовження мораторію на продаж сільгоспземель на один рік дозволить врегулювати на законодавчому рівні процедуру обігу цих земель та розробити необхідні нормативно-правові акти.

Відео дня

Згідно з прикінцевими положеннями закону, він набирає чинності з дня, наступного після його опублікування.

Текст закону був опублікований 6 лютого в офіційному парламентському виданні "Голос України".

Як повідомляв УНІАН, 4 лютого президент України Петро Порошенко підписав закон про продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення до 2020 року.

Раніше Мінекономрозвитку запропонувало президенту ветувати цей документ.

У кінці грудня 2018 року Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України щодо продовження заборони на відчуження сільськогосподарських земель», яким продовжила мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до 2020 року. 

Раніше Верховна Рада подовжила чинний в Україні з 2001 року мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до 2019 року.

Згідно із запропонованою урядом моделлю проведення земельної реформи, купувати землю, у разі скасування мораторію, зможуть виключно громадяни України - фізичні особи, при цьому максимальний поріг власності одного громадянина не перевищує 200 га. Робоча група при Міністерстві аграрної політики та продовольства допускає можливість продажу земельних ділянок з урахуванням ряду обмежень невеликим господарствам - юридичним особам.

У вересні 2018 року президент України Петро Порошенко висловив сумнів у тому, що найближчим часом Верховна Рада зробить відкритим ринок землі, особливо з урахуванням того, що вже фактично розпочалася передвиборча кампанія.

12 грудня 2018 року прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні буде діяти, поки Верховна Рада не прийме закон "Про обіг земель".

За оцінкою Світового банку, скасування мораторію буде приносити економіці України 0,7-1,5 млрд дол. щорічно.