Ілюстрація REUTERS

З 1 липня поточного року з українських супермаркетів може зникнути більше тисячі різновидів віскі через їхню невідповідність оновленому законодавчому визначенню, яке встановлює поріг міцності цього напою на рівні 45%, повідомила прес-служба Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

Читайте такожУкраїнці розібрали нову назву для коньяку

У повідомленні сказано, що з 1 липня 2019 року набирають чинності зміни до Податкового кодексу в частині регулювання виробництва і обігу алкогольних напоїв. Зокрема, зміни стосуються віскі. Згідно з оновленим визначенням, "віскі - алкогольний напій міцністю від 35 до 45% об'ємних одиниць з характерним ароматом, виготовлений за коньячною технологією з витриманого в обвуглених зсередини дубових бочках зернового дистиляту".

Відео дня

«Проте в бізнес-співтоваристві побоюються, що оновлене визначення не сприятиме врегулюванню питання оподаткування підакцизних товарів, як це було заплановано. А, навпаки, створить додаткові прогалини в законодавстві і штучні бар'єри для міжнародної торгівлі», - зазначили в асоціації.

У прес-службі зазначили, що оновлене визначення суперечить нормам Європейського Союзу, які Україна повинна імплементувати, а отже, і Угоди про асоціацію України і ЄС. Зокрема, згідно з регламентом ЄС, в Європі встановлена лише мінімальна межа концентрації спирту в об'ємному відсотку в розмірі 40% - без верхнього порогу. Крім того, в європейському визначенні не йдеться про коньячну технологію, оскільки віскі виготовляють шляхом перегонки сусла. Таким чином, підкреслили в асоціації, міжнародні виробники мають можливість виготовляти продукцію з вмістом спирту понад 45%, що передбачається заборонити в Україні.

"За попередніми оцінками компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації, це більше тисячі видів продукції, яка офіційно ввозиться і за яку сплачуються податки. Наприклад, лише минулого року було імпортовано більше 68,9 тис. літрів віскі з вмістом спирту більше 45%, що в грошовому еквіваленті становить 170,96 млн грн", - цитує прес-служба слова менеджера Комітету з питань імпорту та торгівлі алкогольними напоями ЄБА Христини Лініченко.

Крім того, додали в асоціації, у зв'язку з прийняттям оновленого визначення "віскі" може виникнути об'єктивна загроза того, що напої, міцність яких перевищуватиме встановлений законодавством України поріг - 45%, будуть вважатися неякісною і небезпечною продукцією, оскільки напис на пляшці іноземного віскі, хоча і відповідатиме міжнародним стандартам, не відповідатиме законодавству України.

"Вже менш ніж через півроку це може призвести до того, що з українських полиць зникне левова частка відомих марок віскі. Оскільки за реалізацію напою з вмістом більш як 45% алкоголю будуть накладатися штрафи та інші санкції", - підкреслили в прес-службі.

Водночас, зазначили в ЄБА, у міжнародних зобов'язаннях зазначено, що члени Світової організації торгівлі (СОТ), серед яких є і Україна, повинні забезпечити, щоб технічні регламенти не розроблялися, не приймалися і не застосовувалися у спосіб, метою або наслідком якого є створення невиправданих перепон для міжнародної торгівлі.

"Дивно створювати штучні бар'єри, які заважатимуть легальному бізнесу імпортувати і реалізовувати продукцію в той час, коли існує нелегальний ринок міцного алкоголю. І за оцінками Держстату, він становить понад 50%", - зазначили в ЄБА.

У зв'язку з цим Європейська Бізнес Асоціація звернулася до Верховної Ради України та Комітету Верховної Ради з питань податкової і митної політики і закликала привести визначення «віскі» у відповідність до норм ЄС і прибрати верхній поріг вмісту спирту або збільшити його до 70% до 1 липня 2019 року.

Як повідомляв УНІАН, 13 грудня 2018 року Верховна Рада прийняла закон про внесення змін до Податкового кодексу, в якому на законодавчому рівні було визначено поняття "віскі".