Ілюстрація REUTERS

Українські виробники агропродовольчої продукції у 2018 році відкрили 85 нових ринків збуту, повідомила прес-служба Державної служби з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.

Читайте такожУкраїна збільшила агроекспорт в Євросоюз до $6,3 мільярда

Зокрема, це Албанія (м'ясо птиці та продуктів з нього); Республіка Гана (м'ясо птиці та продукти з нього); Гонконгу (м'ясо птиці та продукти з неї, яйця і яєчні продукти); Республіка Македонія (молочна продукція, комбікорми), Королівство Марокко (м'ясо птиці та продукти з нього, яєчні продукти); ОАЕ (живі вівці та кози, добовий молодняк домашньої птиці, жива птиця, інкубаційні яйця); Республіка Сербія (яйця і яєчні продукти); Республіка Таджикистан (м'ясо, м'ясні та молочні продукти, риба і морепродукти, сировина тваринного походження, корми рослинного походження); Туніська Республіка (м'ясо птиці); Туреччина (свіже, охолоджене, заморожене м'ясо в тушах/обвалки м'ясо великої рогатої худоби); Чорногорія (яйця та яєчні продукти) та інші.

Відео дня

"Судячи з абсолютних обсягів торгівлі, за десять останніх років Україні вдалося досягти прориву в експорті продукції тваринництва за деякими товарними позиціями. А в минулому році відбулося розширення географії експортного постачання продукції нашої держави та збільшено кількість підприємств, які отримали право експорту харчових продуктів тваринного походження", - цитує прес-служба слова голови Держпродспоживслужби Володимира Лапи.

У прес-службі також зазначили, що завдяки процесу наближення законодавства і стандартів до найкращих практик Європейського Союзу на сьогодні 306 українських підприємств мають право експорту в країни ЄС, у тому числі 126 виробників харчових продуктів (м'ясо птиці, риби, меду, яєць, молочної продукції).

Крім того, додали в прес-службі, минулого року було розроблено та погоджено 20 міжнародних сертифікатів на експорт та 24 сертифікату на імпорт тварин і продуктів тваринного походження - загалом 44 форми міжнародних сертифікатів для імпорту та експорту підконтрольної продукції.

У відомстві підкреслили, що це дозволило нівелювати економічний вплив втрати ринку Російської Федерації та сприяло підвищенню рівня України як надійного торгового партнера.

Як повідомляв УНІАН, за даними Міністерства аграрної політики та продовольства, Україна у 2018 році збільшила зовнішньоторговельний обіг продукції АПК на 1,7 мільярда доларів у порівнянні з 2017 роком - до 24,3 мільярда доларів, з яких 18,8 мільярда доларів припадає на експорт української сільгосппродукції.

Експорт до Європейського Союзу з України у 2018 році збільшився на 8,7% у порівнянні з 2017 роком - до 6,3 мільярда доларів.