Виробництво цукру в цьому році може скоротитися на чверть / фото УНІАН

Виробництво цукру в Україні в 2019-2020 маркетинговому році (МР, вересень 2019 – серпень 2020) може скоротитися на 22% в порівнянні з попереднім маркетинговим роком, до 1,4 мільйона тонн.

Читайте такожУкраїнські аграрії скоротять посіви цукрових буряків до мінімуму за п'ять років

Про це повідомила прес-служба Національної асоціації цукровиробників України (НАЦУ) "Укрцукор" з посиланням на слова керівника аналітичного відділу компанії Sucden Марини Сідак.

Відео дня

"Посівні площі в Україні в наступному сезоні скоротяться на 11% - до 250 тисяч га, а виробництво цукру очікується на рівні 1,4-1,6 мільйона тонн. Крім того, буде спостерігатися збільшення перехідних запасів цукру шляхом накопичення нереалізованого експортного потенціалу", - йдеться в повідомленні.

Експерт зазначила, що скорочення посівних площ, і, як наслідок, зменшення виробництва цукру, буде викликано високими цінами на зернові культури.

"Враховуючи політику протекціонізму Узбекистану, яку уряд Республіки ухвалив для захисту інтересів національного виробника, знову ввівши податок на додану вартість (ПДВ) у розмірі 20% в якості митного платежу, в наступному сезоні посилиться конкуренція за ринки збуту з Індією, Пакистаном та іншими країнами", - додала Сідак.

Серед основних світових трендів ринку цукру у 2019-2020 маркетинговому році експерт також відзначила зниження виробництва цукру, дефіцит на світовому цукровому ринку і зростання світових цін на цю продукцію.

Як повідомляв УНІАН, Україна за сезон цукроваріння 2018-2019 МГ скоротила виробництво цукру на 15% - до 1,7 мільйона тонн.

За даними Фіскальної служби України у 2018 році скоротила експорт цукру на 2,4% - до 584,8 тисячі тонн.