Ілюстрація REUTERS

Українські експортери за підсумком 2018 року повністю вичерпали п'ятнадцять квот на безмитний експорт агропромислової продукції до Європейського Союзу, повідомила прес-служба Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з посиланням на заступника директора інституту Миколу Пугачова.

Читайте такожУкраїнські аграрії за рік відкрили 85 нових ринків збуту

"За підсумками 2018 року Україна у повному обсязі використала безмитні квоти на експорт в ЄС пшениці, кукурудзи, ячмінної крупи та борошна, яблучного та виноградного соків, обробленого крохмалю, солоду і клейковини, продуктів переробки солоду і крохмалю, оброблених томатів, меду, вершкового масла і м'яса птиці", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Крім того, зазначив експерт, вичерпані додаткові преференційні квоти на мед, оброблені томати, пшеницю і кукурудзу, які почали діяти протягом 2018 року.

Водночас, зазначив експерт, незважаючи на покращення ситуації з використанням квот у порівнянні з попереднім роком, у 2018 році велика частина квот не була використана навіть наполовину. При цьому минулого року з України здійснювався експорт близько 40 квотованих товарних позицій.

"Зокрема, в переліку продукції з повністю закритими квотами не було ячменю і цукру, проте до нього були додані м'ясо птиці, олія, окремі продукти з солоду і крохмалю", - вказали в прес-службі.

Крім того, майже повністю минулого року були обрані квоти на крохмаль і часник.

Результати проведеного вченими Інституту аграрної економіки аналізу свідчать про позитивну тенденцію поступового збільшення кількості вітчизняних підприємств, які мають право експортувати свою продукцію, зокрема тваринницьку, до країн – членів ЄС. Зокрема, минулого року їхня кількість перевищила 300 агроформувань, причому це були постачальники як харчових продуктів, так і іншої супутньої продукції тваринного походження.

У прес-службі додали, що на початку 2019 року українські експортери закрили річні основні квоти на поставки до Євросоюзу меду, а також яблучного та виноградного соків.

"Цього року продовжиться планове зростання кількісних обсягів деяких основних квот експорту агропродукції в ЄС та чинність наданих Україні восьми преференційних квот", - відзначили в прес-службі.

В цілому, за оцінками вчених інституту, є всі підстави очікувати, що у 2019 році експортні поставки агропродукції з України до Євросоюзу збережуться на рівні показників минулого року.

Як повідомляв УНІАН, Україна в січні 2019 роки повністю вичерпала квоту на безмитний експорт цукру до Євросоюзу.

Україна у 2018 році збільшила експорт агропродукції до ЄС на 8,7% - до 6,3 млрд дол.