Ілюстрація REUTERS

Українські виробники в січні збільшили експорт продукції агропромислового комплексу на 22,5% порівняно з аналогічним періодом минулого року - до 1,7 млрд дол.

Читайте такожУкраїна збільшила імпорт агропродукції, основний постачальник - Польща

Про це повідомила прес-служба Міністерства аграрної політики і продовольства з посиланням на і. о. міністра Ольгу Трофімцеву.

Відео дня

"За результатами першого місяця 2019 року український аграрний експорт продовжив зростання і збільшився на 321 млн дол. Порівняно з січнем 2018 року", - цитує прес-служба слова Трофімцевої.

Лідерами українського сільськогосподарського експорту традиційно залишаються зернові культури з часткою 44,6% у загальній структурі аграрного експорту, олія - 19,8% і насіння олійних культур - 9,7%.

Трофімцева також відзначила регіональні зміни в структурі експорту агропромислової продукції.

"На перше місце серед наших ринків збуту вийшли країни Європейського Союзу, куди ми за січень цього року експортували продукції на 668 млн дол. Країни Азії поступилися нашим європейським сусідам із результатом трохи більше, ніж 641 млн дол., а третє місце - у країн Африки , куди український агроекспорт становив за цей період 292,2 млн дол.", - зазначила заступник міністра.

Найбільшими імпортерами української агропродукції в січні були Єгипет (153,6 млн дол.), Нідерланди (149,9 млн дол.), Індія (143,9 млн дол.), Іспанія (135,8 млн дол.) і Туреччина (112,3 млн дол.).

Водночас, додала Трофімцева, зважаючи на позитивні тенденції в експорті продукції АПК і його важливість з точки зору формування валютних надходжень, необхідно звернути увагу на проблематику експортної логістики, в першу чергу залізничної, особливо для зернових і олійних.

"У зв'язку з тим, що критичні питання в логістиці залишаються на порядку денному, Мінагропрод спільно з представниками бізнесу вирішив відновити регулярну роботу міжвідомчого штабу з оперативного вирішення проблем логістики в сільському господарстві, фокусуючись в його роботі не лише на рішенні поточних робочих питань, а й на роботі над більш стратегічними темами аграрної логістики", - наголосила Трофімцева.

Вона відзначила, що імпорт харчової продукції також збільшився на 9,5% порівняно з січнем 2018 року і становив 462,6 млн дол. Найбільше Україна імпортувала плоди, горіхи, рибу, тютюн і вироби з нього, какао-боби і шоколад, зернові злаки, каву, чай, прянощі та олію.

Як повідомляв УНІАН, загальний експорт продукції АПК з України в 2018 році збільшився на 5% порівняно з 2017 роком і становив рекордні 18,8 млрд дол.

При цьому Україна наростила зовнішньоторговельний оборот агропродукції на 1,7 млрд дол. - до 24,3 млрд дол.