Фото УНИАН

Україна в рамках активізації роботи на зовнішніх ринках і просування українського продовольчого експорту має намір запропонувати урядам США і Канади підписати двосторонні довгострокові угоди про співпрацю в аграрній сфері.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив у ході брифінгу міністр аграрної політики і продовольства України Олексій Павленко.

«Я наступного тижня відбуваю до США. У нас проводитиметься великий зерновий конгрес. Ми запропонуємо американській стороні договір про співпрацю. У мене будуть зустрічі з аграрними компаніями - «Джон Дір», «Монсанто». Аналогічні переговори пройдуть і в Канаді», - сказав міністр, зазначивши, що ключовим пунктом таких угод має стати збільшення інвестицій в український агросектор.

Відео дня

Крім того, міністр наголосив, що для України вкрай важливими є європейський ринок і ринок Азії та Африки. «Україна - лідер на ринку експорту олії, зерна. Номер сім - курятини. Кожен третій долар валютної виручки в країні був зароблений нашими аграріями. Третина нашого експорту - це виручка від агроекспорту. Цього року частина агропродукції в загальному обсязі експорту вже становила 35-37%», - сказав міністр.

Він зазначив, що український експорт до країн Азії в 2014 році виріс на 10%, до країн ЄС - на 7%. «І навіть щодо Африки ми бачимо зростання. Ми активно ведемо переговори з Китаєм. Хочемо збільшити контракт на поставку кукурудзи вдвічі», - сказав Павленко.

За його словами, великі перспективи Україна пов'язує з ринком Саудівської Аравії. «Думаю, є можливість відкрити туди експорт курятини та іншої продукції», - зазначив міністр, додавши, що Україна здатна не тільки забезпечувати власну продовольчу безпеку, але також продовольчу безпеку інших країн.

Читайте такожУкраїна просить ЄС збільшити квоти на експорт сільгосппродукції

Як повідомляв УНІАН, Україна станом на середину березня експортувала понад 25 млн тонн зернових.

На початку грудня 2014 року Кабінет міністрів України в рамках нової економічної політики заявив про намір почати переговори з міжнародними організаціями та окремими країнами для збільшення частки українських товарів на світових ринках і завоювання нових ринків. Зокрема, уряд почав вивчати можливості щодо створення зон вільної торгівлі з такими країнами, як Канада, Туреччина, Ізраїль, країни Перської затоки, Західної Африки та ін.