/ Фото УНИАН

Про це повідомляє російська газета «Ведомости» від 3 серпня з посиланням на представника служби Олексія Алексеєнка.

За його словами, Россільгоспнагляд стурбований поширенням вірусу африканської чуми свиней (АЧС) у прикордонних з Росією українських областях й епідемією, що спалахнула на комбінаті «Калита» в Київській області. За даними Національної м'ясної асоціації (НМА), тільки в липні 2015 р. виявлено 12 випадків АЧС в Україні. Поки що Россільгоспнагляд оцінює ситуацію, додав Алексеєнко.

Видання повідомляє, що російські виробники свинини вимагають закрити кордон. Зокрема, 20 липня вони написали відповідного листа на ім'я міністра сільського господарства Олександра Ткачова.

Відео дня

Читайте такожНа агрокомбінаті "Калита" у Київській області виявили АЧС

Довідка УНІАН. Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) – контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Для людини вірус АЧС небезпеки не становить. Захворювання передається при прямому контакті хворих тварин і здорових, через продукти зі свинини, кліщами й механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин). Вакцини від захворювання немає. Майже все поголів'я хворих свиней гине. Вірус знищується винятково нагріванням до високих температур.

За даними Держветфітослужби, загалом з 2012 року в Україні зареєстровано 32 випадки АЧС, з яких 16 – у дикій фауні.

31 липня агрокомбінат «Калита», на якому було виявлено спалах африканської чуми свиней (АЧС), заявив про повне виконання всіх заходів біологічного захисту, при цьому вважає однією з причин виникнення вірусу на підприємстві недостатність превентивних заходів з боку держави.