Фото: УНИАН

Міністерство аграрної політики і продовольства закликало операторів ринку взяти участь у роботі над змінами в законодавство, щоб відновити постачання горіховмісної кондитерської продукції в країни Євросоюзу, які були припинені із-за проблем з отриманням сертифікату відповідності в Україні.

Про це повідомила прес-служба відомства з посиланням на заступника міністра аграрної політики та продовольства з питань євроінтеграції Владиславу Рутицьку.

"Зі свого боку ми зараз активно працюємо над змінами до законодавства, метою яких є комплексне і остаточне рішення обговорюваної проблеми. Ми також закликаємо операторів ринку долучатися до участі в цьому процесі", - цитує Рутицкую прес-служба.

Відео дня

Заступник міністра зазначила, що складнощі з експортом до ЄС кондитерської продукції, до складу якої входять горіхи, пов'язані з необхідністю дотримання учасниками ринку встановлених Євросоюзом обмежень. Зокрема, ввезення в ЄС харчових продуктів, більше 20% з яких становлять горіхи, вирощені в певних країнах (Китай, Туреччина, Бразилія та інші), має супроводжуватися сертифікатом здоров'я встановленого зразка.

Однак у зв'язку з тим, що в Україні відбувається реорганізація сфери державного контролю безпеки харчових продуктів, українські підприємства не можуть отримати необхідні сертифікати.

Читайте такожМінагропрод заявляє про вихід України на позиції серйозного експортера готової продукції

Довідка УНІАН. Видавати сертифікати здоров'я в Україні уповноважена новостворена Державна служба з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів (Госпродпотребслужба). Проте штат органу наразі не сформований, тому служба не може почати роботу.

Кабінет міністрів України прийняв рішення про створення Госпродпотребслужбы у вересні 2014 року. Зараз проходить передача повноважень новому органу від ліквідованих Державної інспекції сільського господарства, Державної ветеринарної та фітосанітарної служби, Державної інспекції з питань захисту прав споживачів та Державної санітарно-епідеміологічної служби, на базі яких і створюється Госпродпотребслужба.