Синоптики говорят, что несмотря на теплую зиму, посевы не взойдут / Фото УНИАН

Аномально висока для лютого температура повітря, яка протримається як мінімум до середини місяця, не призведе до передчасного відновлення вегетації озимих, що виключає небезпеку пошкодження посівів у разі подальшого різкого похолодання до мінусових температур.

Такий прогноз озвучила УНІАН начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру Тетяна Адаменко.

«Навіть таке тепло не провокує розвиток посівів, тому що грунт холодний, в ньому є мерзлий прошарок. Незважаючи на те, що це аномальне тепло, для рослин цього тепла недостатньо. Дуже раннє відновлення вегетації загрожує ушкодженнями у разі подальшого похолодання. На сьогодні загрози таких погодних умов я не бачу», - сказала Адаменко.

Відео дня

Читайте такожУкраїнські аграрії завершили посівну та зібрали майже рекордний врожай

При цьому вона повідомила, що тепла погода збережеться в Україні як мінімум до середини лютого.

«За прогнозом, до 12-14 лютого повернення морозів не буде», - сказала метеоролог, зазначивши, що середньодобова температура повітря зараз перевищує лютневу норму на 5-10 градусів.

Адаменко наголосила, що абсолютно точно спрогнозувати погодні умови на весь місяць неможливо. Але навіть якщо прогноз не справдиться і замість стабілізації погодних умов станеться ще більше потепління з наступним періодом морозів, це не призведе до загибелі посівів, можливі тільки ушкодження.

Як повідомляв УНІАН, за даними Міністерства аграрної політики і продовольства, на початок лютого посіви озимих на зерно на 66,6% площ (4,2 млн га) пробувають у доброму і задовільному стані, на 33,4% площ (2,1 млн га) - в слабкому і прорідженому. З 7,1 млн га засіяних площ сходи було отримано на 6,3 млн га (88,8%). Загинуло 80 га посівів, що зійшли.