Фото УНИАН

Українські експортери за три місяці повністю вичерпали виділені на 2016 рік квоти на безмитні поставки до ЄС меду, цукру, кукурудзи, ячмінної крупи і борошна, оброблених томатів, а також виноградного і яблучного соків, повідомив міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко на своїй сторінці у Facebook.

«Динаміка використання квот за 2016 рік свідчить про повне вичерпання квот на виноградний і яблучний соки, оброблені томати, кукурудзу, мед, цукор і ячмінну крупу», - написав міністр.

Він зазначив, що квоти використовуються за принципом «перший прийшов - перший обслуговується», а також через ліцензування поставок.

Відео дня

Згідно з оприлюдненими даними, за січень-березень Україна без мита поставила до ЄС 5 тис. тонн меду, 20 тис. тонн цукру, 6,3 тис. тонн ячмінної крупи і борошна, 10 тис. тонн оброблених томатів, 10 тис. тонн виноградного і яблучного соків і 400 тис. тонн кукурудзи.

Близькими до заповнення є квоти на експорт вівса (квота на 4 тис. тонн використана на 64,7%), курятини (36 тис. тонн - на 32%), пшениці (950 тис. тонн - на 88%). Поки не використовуються квоти, зокрема, на баранину, гриби, часник, молочну продукцію, яловичину, свинину і яйця.

Читайте такожУкраїнські імпортери за місяць повністю закрили квоту 2016 року на постачання м'яса птиці з ЄС

Як повідомляв УНІАН, раніше Мінагропрод рекомендував аграрним виробникам адаптувати виробництво відповідно до квот ЄС, що дозволить збільшити поставки української продукції до європейських країн.

Експорт аграрної продукції з України у 2015 році становив 14,6 млрд дол. і перевищив імпорт на рекордні для країни за роки незалежності 11,1 млрд дол. При цьому частка експорту до Європи становила 28,2%. Ще 45% пішло до країн Азії, 13,6% - в Африку і 10% - до країн СНД.