1

Ціни на масло та молоко в Україні будуть знижуватися через падіння світових цін на сухе молоко і масло, що ставить вітчизняних виробників у складне становище низької прибутковості, повідомила прес-служба Державного інформаційно-аналітичного центру моніторингу зовнішніх товарних ринків (Держзовнішінформ).

"Масло буде дешевшати, молоко теж. Зниження цін на сухі молокопродукти в світі призвело до їх зменшення в Україні. Ситуація на українському та європейському ринку молокопродуктів, як і раніше, складна через низькі ціни реалізації. Для збереження прийнятної маржі переробники змушені знижувати ціну на сировину", - йдеться в повідомленні.

Аналітики зазначили, що середня ціна закупівлі молока у виробника в Україні встановилася на рівні 4,2 гривні/кілограм. Експортні ціни на сухе молоко становлять 1 250-1 400 доларів за тонну (1,25-1,4 долара/кілограм). Ці ціни, згідно з повідомленням, не вигідні виробникам і переробникам.

Відео дня

Читайте такожШість українських підприємств почали експорт "молочки" до Китаю

"Падіння світових цін на сухе знежирене молоко призвело до зниження закупівельних цін європейських трейдерів на українську продукцію до рівня, який фактично є неприйнятним для вітчизняних компаній-експортерів при стабільному курсі гривні", - зазначили в Держзовнішінформі.

Обмежений збут і низькі ціни вплинули також і на ринок супутнього продукту виробництва сухого знежиреного молока, а саме вершкового масла. В очікуванні зниження цін покупці на внутрішньому ринку не поспішають купувати великі обсяги масла. Сьогодні ціна на масло 82% жирності на внутрішньому ринку становить 59-63 тисяч гривень за тонну, ціна за кордоном стартує з 2 300 доларів за тонну в країнах далекого зарубіжжя, а на ринках СНД становить 2 500-2 600 доларів/тонна.

Як повідомляв УНІАН, за прогнозом Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO), зниження цін на молоко-сировину в Україні триватиме до серпня у зв'язку з профіцитом молока в обсязі близько 500 тисяч тонн. Незважаючи на надлишок молока, переробники заявляють про брак якісної сировини.