Фото УНИАН

Кабінет міністрів України продовжив у відповідь «продуктове» ембарго на російські товари, вперше введене рішенням уряду від 30 грудня 2015 року терміном на 6 місяців, до 31 грудня 2017 року у зв'язку з новими обмеженнями з боку Росії.

Читайте такожКабмін розглядає "Шовковий шлях" в обхід Росії як альтернативний варіант доставки вантажів

Відео дня

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні Кабміну в середу.

«Вноситься проект постанови, яким пропонується продовжити до 31 грудня 2017 року включно дії заборони поставки на митну територію України товарів походженням з Росії, затверджених постановою Кабінету міністрів від 30 грудня 2015 року. Відповідний проект постанови виноситься на розгляд у зв'язку з необхідністю забезпечення національної безпеки України у відповідь на введення Російською Федерацією торговельних заборон і обмежень щодо України», - сказав міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, представляючи постанову.

При цьому Кубів повідомив, що прийнята постанова є частиною заходів України у відповідь на указ президента РФ від 1 липня про введення торговельних обмежень до 31 грудня 2017 року, а інші можливі заходи буде розглянуто Радою національної безпеки й оборони.

Як повідомляв УНІАН, 1 липня Росія ввела додаткові обмежувальні заходи щодо транзиту українських товарів по своїй території. Зокрема, вони передбачають продовження терміну дії продуктового ембарго щодо низки українських товарів, включаючи продовольство і промислову продукцію, до 31 грудня 2017 року, обмеження на транзит товарів до Казахстану і Киргизстану, повну заборону на транзит товарів, що потрапляють під дію ембарго або передбачають стягування мит.

Читайте такожУ Путіна прокоментували обмеження на транзит українських товарів

Як наголосила торговий представник України Наталія Микольська, ці нові торговельні обмеження Росії означають цілковиту зупинку українського транзиту в Казахстан і Киргизстан, і в цьому зв'язку Україна порушить питання торговельних обмежень на засіданні Ради з торгівлі товарами СОТ орієнтовно 6 липня і на генеральній раді СОТ наприкінці липня.

Уряд України 4 липня заявив про намір негайно ввести дзеркальні заходи у відповідь на дії РФ. 

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України закликало ЄС і Казахстан вимагати від Російської Федерації скасування обмежень на транзит українських товарів.

Штаб оперативного реагування, створений з метою моніторингу ситуації з торговельними обмеженнями для України з боку Росії, 5 липня зафіксував перші факти непропуску українських вантажів через російський кордон після того, як 1 липня президент РФ Володимир Путін видав указ, що обмежує транзит.

Станом на 5 липня на російському кордоні було затримано 43 фури і 22 вагони з українськими товарами.

У грудні 2015 року російська влада ухвалила ряд рішень, які обмежують, а в деяких сегментах повністю скасовують торговельні відносини з Україною.

Серед таких рішень - призупинення Росією дії договору про зону вільної торгівлі щодо України в рамках СНД. Обмежувальні заходи набули чинності з 1 січня 2016 року. Тоді ж Росія ввела ембарго на експорт українського продовольства і ряду промислових товарів.

2 січня Україна ввела дзеркальні торговельні заходи, а саме – імпортні мита на широкий спектр російських товарів і товарних груп у розмірі від 1,5% до 19%. Частина зборів має перехідний період у 3-5 років.