Фото УНИАН

Про це він заявив в інтерв'ю виданню "Новое время".

"У великих холдингів достатньо ресурсу, щоб просувати себе за кордоном. А у маленької компанії такої можливості немає. Ну, не поїде фермер або навіть представник фермерської асоціації в Іран домовлятися про постачання. Це має зробити міністерство. Поїхати, домовитися про співпрацю, повернутися в Київ, надрукувати в буклеті - ось, у нас є іранський ринок, їм потрібно це, це і це. Виписати специфікацію, про яку ми домовилися з партнерами, прописати стандарти якості... А формувати великі партії ми можемо на базі ДПЗКУ на старті на пільгових умовах. Елеватори у держкомпанії є, портова перевалка - теж", - розповів міністр.

При цьому він зазначив, що отримати всю інформацію про можливості експорту та іншу допомогу фермери зможуть у спеціальному офісі, який планується створити при Міністерстві АПК.

Відео дня

Читайте такожГлава МінАПК розраховує, що закон про обіг земель сільгосппризначення буде прийнятий до кінця року

Також міністр розповів, що хоче зробити ставку на пряму державну підтримку малих і середніх фермерів.

"Таких, які обробляють до 500 га землі і не мають доступу до банківських кредитів. Фактично це ті, хто створює нову форму господарювання на селі. Це буде грошова підтримка, а не фіскальна. Тому що як тільки ми вводимо якісь податкові пільги, бізнес тут же перебудовується, одразу розуміє, де можна заощадити, з'являються корупційні схеми", - розповів Кутовий.

При це він виступає за сприяння не окремим підприємцям, а об'єднанням фермерів.

"Наприклад, кооперативи, групи, які об'єдналися навколо якихось активів: загальної сушіння або елеватора. Розподіл підтримки повинно йти через фермерські асоціації. Через людей, які один одного знають. Жодних комісій при облдержадміністраціях, як було раніше. До того ж можливість отримання такої допомоги простимулює фермерів об'єднуватися. Люди частіше об'єднуються або проти когось, або навколо якоїсь вигоди", - зазначає глава МінАПК.

Читайте такожКабмін запланував на 2017 рік пряму підтримку малих сільгоспвиробників

"Поясню на прикладі яблук. Ми їх імпортуємо на десятки мільйонів євро. Тому що врожай зберегти не можемо, немає холодних складів. В сезон у нас яблук валом, ми тиснемо з них сік, а в несезон оброблене яблуко їде сюди звідки завгодно. А якщо фермери об'єднаються, держава може допомогти проінвестувати будівництво таких складів для них", - пояснив Кутовий.

Повне інтерв'ю читайте у свіжому номері видання "Новое время"