Ілюстрація REUTERS

Зростання цін на продукти харчування в Україні в наступному році, за прогнозом директора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, дещо перевищить рівень інфляції - на 2-3%.

Читайте такожСпоживчі настрої українців покращилися - дослідження

«Якщо робити прогноз щодо наступного року, ціни на продукти харчування будуть вищими, ніж рівень інфляції на 2-3%», - сказав він на круглому столі в рамках спеціального проекту «УНІАН-АГРО», додавши, що такий прогноз є вірним лише в тому разі, якщо не буде різких стрибків курсу долара.

Відео дня

За словами Дорошенка, напередодні Нового року ціни на продукти харчування зростуть приблизно на 10%. Експерт зазначив, що підвищення цін на м'ясо і кондитерські вироби перед святами може досягати 20%. Але компенсувати це збільшення споживачі зможуть за рахунок новорічних акцій, які проводять вітчизняні магазини.

Читайте такожМінагропрод виступає за скасування держрегулювання цін на продукти на постійній основі

«Зараз вже почався сезон знижок у торговельних мережах – від 20% до 40% на ті продукти харчування, які ми з вами купуємо перед Новим роком. З одного боку, є підвищення на 10-20%, а з іншого боку - є ці акції», - сказав він.

Виконавчий директор Спілки споживачів України Максим Несмеянов, який також був присутнім у ході круглого столу, зазначив, що українцям під час здійснення святкових покупок потрібно бути акуратними і звертати особливу увагу на маркування продукції. Адже непоодинокі випадки, коли роздрібні мережі продають прострочені товари і обважують покупців.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України прогнозує показник інфляції за підсумками 2016 року (грудень до грудня) на рівні 13,1-13,6% за помірного зростання цін, зумовленого сезонним зростанням попиту, незначною напругою на валютному ринку і підвищенням волатильності цін на світових сировинних ринках.

У наступному році уряд очікує знизити інфляцію до однозначного показника в 8,1%.

Ключові рейтингові агентства прогнозують показник інфляції в Україні за підсумками 2016 року на рівні 14%, в 2017-2018 роках - на рівні 8-9,5%.