Фото УНІАН

Про це йдеться у вказівках, розміщених на сайті департаменту ветеринарного і продовольчого нагляду Міністерства сільського господарства і продовольства Білорусі.

Відео дня

Читайте такожВ Україні зафіксували чергові випадки чуми свиней

«За інформацією Міжнародного епізоотичного бюро від 24 січня 2017 року, на території Донецької області зареєстровано випадок захворювання сприйнятливих видів свиней на африканську чуму», - йдеться в документі.

Згідно з повідомленням, заборона поширюється на імпорт живих свиней, сперми кнурів, свинини і продуктів її переробки, шкіряного, рого-копитної та кишкової сировини, щетини, м'яса диких кабанів, мисливських трофеїв, отриманих від сприйнятливих видів тварин. Також відомство запровадило обмеження на ввезення українських кормів і кормових добавок для тварин рослинного і тваринного походження, у тому числі з птиці і риби, а також устаткування, що використовується для перевезення, утримання, забою і обробки свиней.

У директиві зазначається, що обмеження також поширюються на корми для кішок і собак, які не проходили термічну обробку при температурі вище 70 градусів за Цельсієм.

Як повідомляв УНІАН, 4 січня Білорусь запровадила тимчасові обмеження на імпорт м'яса птиці з Одеської та Чернівецької областей у зв'язку зі спалахами на цих територіях пташиного грипу.

Згідно з прогнозами Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), збитки державного бюджету України через спалахи вірусу африканської чуми свиней у 2017 році можуть становити більш як 1,5 млрд грн. За даними Держпродспоживслужби, якщо існуюча тенденція до поширення АЧС збережеться, Україна до 2020 року втратить понад 1,2 млн свиней, або 4 млрд грн, а непрямі витрати зростуть на 5-7,5 млрд грн.

Всього з початку 2017 року в Україні зареєстровано 18 спалахів АЧС – в Луганській (4 випадки), Харківській, Полтавській (по 3), Кіровоградській, Дніпропетровській (по 2), Миколаївській, Одеській, Тернопільській, Донецькій та Херсонській (по 1). У 2016 році в Україні було зареєстровано 91 випадок зараження АЧС. Враховуючи існуючу динаміку поширення захворювання, Держпродспоживслужба прогнозує, що в поточному році ветеринари зафіксують близько 100-110 випадків зараження АЧС.

Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) – контагіозне вірусне захворювання свійських і диких свиней. Для людини вірус АЧС небезпеки не несе. Захворювання передається при прямому контакті хворих тварин і здорових, через продукти зі свинини, кліщами і механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин). Вакцини від захворювання немає. Майже все поголів'я хворих свиней гине. Вірус знищується виключно шляхом нагрівання до високих температур.