Росія програла спір у СОТ по імпорту свинини з Євросоюзу / Фото УНІАН

Світова організація торгівлі (СОТ) відхилила апеляцію Росії на рішення про визнання незаконним заборони на ввезення свинини з країн ЄС.

Читайте такожУкраїна подала до СОТ позов проти Росії за введення транзитних обмежень

Як повідомляє агентство Reuters, СОТ відхилила апеляцію Росії від жовтня минулого року на серпневе рішення організації визнати незаконним рішення Москви заборонити ввезення свиней і продукції з них з країн Євросоюзу. Тим самим арбітри стали на бік Брюсселя в торговій суперечці з Москвою.

Відео дня

Заборона на ввезення живих свиней і свинини з ЄС була введена Россільгоспнаглядом в січні 2014 року у відповідь на спалах в Литві і Польщі африканської чуми свиней. Брюссель намагався домогтися скасування цього рішення, а потім звернувся до СОТ, передає РБК.

Читайте такожНабула чинності угода СОТ про лібералізацію світової торгівлі

В серпні 2016 року арбітри прийняли рішення, що російська заборона суперечить міжнародним стандартам Всесвітньої організації охорони здоров'я тварин і йде врозріз з угодою про застосування санітарних та фітосанітарних заходів.

Росія подала апеляцію на це рішення, пояснивши це тим, що ситуація з африканською чумою свиней в країнах Балтії та Польщі продовжує погіршуватися, а вжиті службами ЄС заходи для ліквідації вогнищ захворювання неефективні.

Поставки європейської свинини в Росію перебувають під забороною в тому числі через продовольче ембарго, введене Москвою у відповідь на західні санкції.

До російського ембарго, в 2013 році, вартість експорту свинини з країн ЄС до Росії становила €1,4 млрд.