Ілюстрація REUTERS

Уряд Туреччини з 15 березня призупинив видачу ліцензій на безмитне ввезення до країни з Росії пшениці, кукурудзи, соняшникової олії та шроту.

Читайте такожПутін підписав закон про ратифікацію угоди з Туреччиною щодо газопроводу в обхід України

Про це пише "Комерсант" з посиланням на Інститут кон'юнктури аграрного ринку (ІКАР) та Національну асоціацію експортерів сільськогосподарської продукції (НАЕСП).

Відео дня

За їхніми даними, на ввезення цих продуктів може почати діяти мито 130%, що означає фактичну зупинку поставок.

відносинах Росії та Туреччини з'явилися явні ознаки нового конфлікту. Анкара зробила перші кроки до скасування безмитного імпорту російської пшениці, кукурудзи та олії. Але мито в розмірі 130% зробить поставки, на які припадає істотна частка вітчизняного експорту зернових, фактично неможливими", - пише видання.

Причину такого різкого повороту від Туреччини не можуть пояснити ні експерти, ні учасники ринку, проте всі пов'язують те, що відбувається з "неоднозначними підсумками" недавнього візиту президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана до Москви.

Газета відзначає, що, крім Росії, у списку країн, яким можуть зупинити видачу ліцензій, знаходяться тільки держави, незначущі для зернового імпорту Туреччини.

Анкара є одним із найбільших покупців продовольства у Росії. За інформацією Федерального центру оцінки безпечності та якості зерна, з початку сезону по 6 березня до Туреччини поставлено 2 мільйони тонн пшениці (46,4% від усього російського експорту) та 410 тисяч тонн кукурудзи (9,3% від експорту).

Голова НАЕСП Сергій Балан оцінює частку Росії в турецькому імпорті пшениці приблизно в 60% (3 млн тонн в минулому сезоні). Найбільшим покупцем російського зерна є Єгипет.