Фото УНІАН

Головний кредитор нашої країни – Міжнародний валютний фонд очікує від України якнайшвидшого відкриття ринку землі як державної, так і приватної власності, заявив постійний представник МВФ в Україні Жером Ваше в ході міжнародної конференції аграрних інвесторів.

Читайте такожГройсман: законопроект про ринок землі дозволятиме купівлю лише громадянам України

"Проведення земельної реформи призведе до додаткового зростання українського аграрного сектора, який має дуже великий потенціал... Україна має запустити ринок землі якомога швидше", - сказав він.

Відео дня

За словами Ваше, бажано, щоб земельний ринок в Україні запрацював вже в 2018 році. При цьому він має бути максимально прозорим та ефективним для всіх – і для сільгоспвиробників, і для селян, і для держави.

Представник Фонду підкреслив, що для відкриття ефективного земельного ринку нашій країні необхідно передбачити вигідні умови кредитування для дрібних та середніх фермерів. Якісна земельна реформа сприятиме залученню інвестицій в державу, зростанню економічного потенціалу України. Проте ефект від такої реформи буде видно не відразу, а в середньостроковій перспективі.

"Земельна реформа відкладалася вже занадто довго... Це втрачені можливості для українського агропромислового комплексу", - сказав Ваше, додавши, що Фонд не виключає можливості запровадження певних обмежень на перших етапах проведення реформи.

Як повідомляв УНІАН, продовження співпраці з МВФ передбачає реалізацію Україною низки структурних реформ, спрямованих на відновлення економіки країни.

Зокрема, меморандумом МВФ передбачається прийняття Україною закону, що регламентує обіг земель сільськогосподарського призначення, і з 2018 року - після закінчення мораторію - запуск продажу сільгоспземель.

Прийняття до кінця травня необхідного закону є структурним маяком МВФ, а готовність запустити продаж сільгоспземель міститься в листі Фонду про наміри українського керівництва.