Заморозки в Україні / ілюстративне фото: фото nkul.livejournal.com

У Житомирській області цьогорічні весняні заморозки найбільше вплинули на озиме жито та плодово-ягідні культури. Про це кореспонденту УНІАН повідомили у прес-службі Житомирської ОДА з посиланням на начальника управління агропромислового розвитку ОДА Руслана Кирилюка.

Читайте такожУ Житомирі взято під варту інформаторку "ДНР"

За його словами, всередині квітня на Житомирщині були заморозки. Кирилюк зазначив, що холодна погода з тривалими та інтенсивними заморозками була малосприятливою для росту і розвитку усіх сільськогосподарських культур.

Відео дня

«На незначних площах відмічається пожовтіння посівів озимого жита, пшениці та ярого ячменю. Присутність заморозків найбільше вплинуло саме на рослини озимого жита», – розповів Кирилюк.

За його словами, рослини озимої пшениці, тритикале та ячменю майже не відчули негативного впливу зниження температури. «На посіви ранніх ярих зернових і зернобобових культур холодна погода із заморозками квітня місяця істотного негативного впливу не мала», - каже Кирилюк.

«Найнебезпечнішими були заморозки для плодових дерев. Зниження температури до 1-5° морозу у повітрі є дуже небезпечним для них. Крім того, холодна вітряна погода негативно впливала на їх запилення. Серед плодоягідних культур найбільшого пошкодження зазнали кісточкові багаторічні насадження, зокрема очікується 30-80% недобору врожаю абрикос, сливи – 15-50%, вишні – 15-40%, черешні – 10-41%; серед зерняткових – яблуні 2-30%, груші 6-30%; горіхоплідних 30-80%; серед ягідних – смородини, малини, лохини 5-10 %», – зазначив Кирилюк.

Крім того, аграрії області відмічають місцями пошкодження сходів кукурудзи на зерно, сої, пожовтіння верхівок ячменю, жита та пшениці, очікуваний недобір урожаю даних культур буде складати 5-10% до запланованого, очікується на незначних площах від 2-х до 10% в окремих господарствах пересів кукурудзи на зерно та сої.

В області продовжується комплекс весняно-польових робіт. За оперативними даними управління агропромислового розвитку ОДА, станом на 23 травня, в області посів ярих зернових і зернобобових культур проведено на 225,8 тис. га. (98% до прогнозу), в т.ч. ранні зернові та зернобобові посіяні на площі 70 тис. га (100%).

Посів ярої пшениці у всіх категоріях господарств проведено на площі 13,3 тис. га (108%), насіння ячменю висіяно на 23,9 тис. га. (100 %), вівса на 26,0 тис. га. (88%) та гороху - на 6,8 тис. га (162%). Кукурудза на зерно посіяна на 139,4 тис. га. (100%), гречка - на 8,9 тис. га (87%) і просо – на 0,6 тис. га (16%).

Серед технічних культур цукрові буряки в цілому по області посіяні на 10,5 тис. га, що становить 107% до необхідного, соняшник – на 74,9 тис. га. (99%), насіння сої висіяно на 132,9 тис. га. (95%).

Насіння льону-довгунця посіяно на площі 280 га, льон-кудряш в цілому по області висіяно на 2,7 тис. га.

У всіх категоріях господарств картопля посаджена на 67 тис. га. (100% до прогнозу), в т. ч. сільськогосподарськими підприємствами - на 3 тис. га.(100%).