В Україні готують земельну реформу / фото УНІАН

Робоча група при Міністерстві аграрної політики і продовольства допускає можливість продажу земельних ділянок із урахуванням низки обмежень невеликим юридичним особам у разі скасування мораторію на продаж сільгоспземель, якщо буде відпрацьовано механізм мінімізації ризиків їх масової скупки.

Читайте такожЗемельна реформа: сімейним фермерським господарствам можуть дозволити покупку до тисячі гектарів

Про це журналістам повідомив перший заступник голови Мінагропроду Максим Мартинюк.

«Якщо ми знайдемо механізм мінімізації ризиків, тоді ми на це підемо (на допуск юридичних осіб до ринку землі - УНІАН). Ми не маємо права на помилку в цій земельній реформі. Краще запустити його дуже консервативно, ніж отримати в результаті неконтрольований процес», - сказав він.

Мартинюк відзначив, що право на купівлю ділянок можуть отримати невеликі господарства, які впродовж останніх п'яти років обробляли землі та працювали в аграрній сфері.

За його словами, така модель може стати компромісом відомства з аграрними асоціаціями, які неодноразово закликали уряд передбачити можливість допуску до майбутнього ринку сільгоспвиробників.

«В даний час ми перебуваємо в конструктивному діалозі з аграрними асоціаціями для того, щоб обрана модель запуску ринку землі в Україні не призвела до того, що у бізнесу виникнуть проблеми», - сказав Мартинюк, зазначивши, що запуск ринку не має бути «стресовим» для сільгоспвиробників.

Як повідомляв УНІАН, в Україні з 2001 року діє мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення. У жовтні 2016 року Верховна Рада продовжила його дію до кінця 2017 року.

У меморандумі з Міжнародним валютним фондом зазначено, що Україна планує до кінця травня 2017 року прийняти закон, який регламентує обіг земель сільгосппризначення, і з 2018 року (після закінчення дії мораторію) на продаж сільгоспземель.

Уряд України в рамках земельної реформи пропонує дозволити купівлю громадянами України до 200 га землі.