REUTERS

Міністерство аграрної політики і продовольства сподівається на ухвалення Верховною Радою законопроекту про органічне виробництво, оскільки він створить кращі умови для українських виробників органічної продукції та задовольнить потреби споживачів, повідомила прес-служба відомства з посиланням на заступника міністра Олену Ковальову.

Читайте такожВ Україні затвердили принципи виробництва та маркування органічної продукції

"Цей законопроект створить кращі умови для виробників, адже завдяки сертифікації процесу виробництва повністю зникають експортні технічні бар'єри. З іншого боку, якщо продукція буде мати логотип "зелений листок", який свідчить про те, що продукція виготовлена відповідно до вимог ЄС, споживачі будуть впевнені, що така продукція дійсно є органічною", - цитує прес-служба Ковальову.

Відео дня

Згідно з повідомленням, даний документ приведе українське законодавство в частині контролю якості української органічної продукції у відповідність з європейським. Крім того, прийняття даного законопроекту сприятиме підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної органічної продукції та розширенню зовнішніх ринків збуту.

Прес-служба додала, що, згідно з даним законопроектом, органічне виробництво має бути відповідним чином сертифіковане. Для такого виробництва повинні застосовуватися специфічні і дозволені речовини і технології, безпечні для споживачів і навколишнього середовища. Також документом передбачено створення реєстру органічних виробників, органів сертифікації та органічних насіння.

За даними Мінагропроду, в Україні зареєстровано понад 420 виробників органічної продукції. Під сертифікованим органічним виробництвом зайнято 421,5 тисячі га, та ще 550 тисяч га - під сертифікованими дикоросами (травами, ягодами і грибами). Щорічний обсяг ринку внутрішнього споживання органічної продукції становить 21-22 мільйони євро.

Як повідомляв УНІАН, органічне виробництво є одним із пріоритетних напрямів роботи Міністерства аграрної політики та продовольства України в 2017 році.

За прогнозами міністерства, ринок внутрішнього споживання органічної продукції в Україні за підсумками поточного року може зрости до 25 мільйонів євро з близько 20 мільйонів євро в минулому році.

Раніше міністерство повідомляло про плани розвивати виробництво органічної продукції, щоб до 2020 року довести її частку у валовому сільгоспвиробництві до 3%. В даний час в Україні для виробництва органічної продукції використовується 1% орних земель.