Ілюстрація REUTERS

Республіка Білорусь запровадила тимчасові обмеження на імпорт свинини з Одеської, Луганської, Вінницької та Рівненської областей у зв'язку зі спалахами на цих територіях гострого вірусного захворювання тварин - африканської чуми свиней (АЧС).

Читайте такожФінансування заходів по боротьбі із захворюваннями тварин хочуть збільшити в 10 разів

Про це йдеться у вказівках, розміщених на сайті департаменту ветеринарного і продовольчого нагляду Міністерства сільського господарства і продовольства Білорусі.

Відео дня

«За інформацією Міжнародного епізоотичного бюро від 12 жовтня 2017 року, на території Одеської, Луганської, Вінницької та Рівненської областей України зареєстровано нові випадки захворювання свиней на африканську чуму свиней», - йдеться в документі.

Згідно з повідомленням, заборона поширюється на імпорт живих свиней, зоопаркових та циркових тварин сприйнятливих видів, сперми кнурів, свинини і продуктів її переробки, шкіряної, рого-копитної та кишкової сировини, щетини, мисливських трофеїв, отриманих від сприйнятливих видів тварин. Також відомство запровадило обмеження на ввезення кормів і кормових добавок, що містять у своєму складі свинарську сировину з Одеської, Луганської, Вінницької та Рівненської областей, а також обладнання, що використовується для перевезення, утримання, забою і розбирання тушок свиней.

Виняток становлять готові корми і кормові добавки для кішок і собак рослинного походження, в тому числі з птиці і риби, що пройшли термічну обробку.

Відомство підкреслило, що обмеження не поширюються також на дозволи, які були видані за погодженням з комітетами з сільського господарства і продовольства Білорусі, на шроти, що пройшли термічну обробку в процесі виготовлення, для виробництва комбікормів для тварин і цінних видів риб.

Згідно з даними з відкритих джерел, з початку цього року в Україні зареєстровано 126 спалахів АЧС. Всього з 2012 року і станом на 23 жовтня 2017 року на території України ветеринари зареєстрували 274 спалахи АЧС у 24 областях.

Як повідомляв УНІАН, уряд пропонує в 2018 році в 6 разів збільшити фінансування Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів для боротьби з небезпечними вірусними захворюваннями тварин, зокрема, на африканську чуму свиней (АЧС). Таким чином, фінансування протиепізоотичних заходів у наступному році зросте до 687,2 млн грн з 113,7 млн грн у 2017 році.

Згідно з даними глави відомства Володимира Лапи, якщо існуюча тенденція до поширення АЧС збережеться, Україна до 2020 року втратить більш як 1,2 млн свиней, або 4 млрд грн, а непрямі витрати зростуть на 5-7,5 млрд грн.

За підсумками 2017 року голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа прогнозує в Україні близько 200-250 спалахів АЧС.