На  Житомирщині цьогоріч  в результаті інвентаризації земель розширили посівні площі  / УНІАН

Про це УНІАН повідомили у прес-службі Житомирської облдержадміністрації з посиланням на дані управління агропромислового розвитку.

Так, у цьому році за результатами інвентаризації земельних ділянок сільськогосподарського призначення посівні площі у cільгосппідприємствах на території Житомирщини збільшились на 40 тис. га (+7% до показника 2016 року) - до 648,6 тис. га. Крім того, на 23,7% збільшилися надходження до бюджету за землекористування.

Проведення  такої інвентаризації землі ініціював  голова Житомирської облдержадміністрації Ігор Гундич для того, щоб розширити кількість посівних площ та збільшити надходження коштів до місцевих бюджетів.

Відео дня

І от, тепер, за інформацією департаменту фінансів ОДА, за 10 місяців цього року від фізичних та юридичних осіб місцеві бюджети отримали 407,7 млн грн за користування землею на території Житомирщини. Це на 23,7%більше, ніж у відповідному періоді 2016 року. Цей показник включає в себе земельний податок, який склав 147,7 млн грн, та орендну плату – 260 млн грн.

За словами начальника управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Руслана Кирилюка, розширення площ в агроформуваннях області відбулося завдяки заключенню та реєстрації договорів оренди на використання сільськогосподарських земель.

Крім того, було виведено з тіні частини земель, які використовувались протягом певного періоду без реєстрації оформлених належним чином договорів оренди.

Загальна сума нарахувань згідно укладених договорів оренди за земельні частки (паї) у 2017 році становить 781,7 млн грн.

Власники земельних паїв вже отримали 570 млн грн орендної плати від агропідприємств, що становить 72,9% від загальної суми. Найвищі показники у Чуднівському (93,2%), Народицькому (92,9%) та Любарському (90%) районах Житомирщини.

Наразі вказане  управління продовжує працювати над переглядом тих договорів оренди землі, де  плата за неї складає менше 3% та  які не мають агрохімічних паспортів полів й містять  застарілу грошову оцінку.

Загальна площа земель сільськогосподарського призначення на території області складає 1 млн 577,7 тис. га, з яких 1 млн 100,1 тис. га – розпайовані землі сільськогосподарського призначення, передані власникам земельних часток (паїв).

В області протягом січня-жовтня сільськогосподарські підприємства уклали та зареєстрували договори оренди на площі 648,6 тис. га землі, що складає 59,4 % від загальної площі розпайованих земель.

У більшій частині договорів – 54% – зафіксована орендна плата у розмірі від 3% до 5%. Середній розмір орендної плати за 1 гектар становить 1 тис. 240,9 грн. А термін дії договору –  переважно 8-10 років.