Ілюстрація REUTERS

Українські тепличні комбінати з початку минулого тижня підвищили ціни на томати в 1,6 раза - до більш ніж 24-28 грн/кг (0,77-0,9 євро / кг), у результаті чого ціни на цей продукт вже досягли рекордних показників за всю історію незалежності нашої країни.

Читайте такожУкраїна стала лідером зі зростання цін на продукти серед країн Європи

Про це повідомила прес-служба проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти».

Відео дня

Згідно з повідомленням, станом на сьогодні вартість томатів на українському ринку вже на 35% перевищує показник за аналогічний період минулого року. При цьому учасники ринку не виключають можливості подальшого зростання цін у даному сегменті, оскільки пропозиція продукції з місцевих господарств стрімко скорочується.

Експерти пов'язують зростання цін на томати з їх дефіцитом на ринку, оскільки більшість комбінатів вже заявили про завершення сезону реалізації. Більше того, за даними прес-служби, компенсувати нестачу місцевої продукції за рахунок імпортної продукції поки що не вдається через недостатні за обсягом і нестабільні поставки з Туреччини. До того ж ціна на турецькі томати нерідко сягає 38 грн/кг (1,22 євро/кг).

Як повідомляв УНІАН, базова інфляція в Україні в жовтні 2017 року річному вираженні, порівняно з жовтнем 2016 року, прискорилася до 8,1% із 7,7%, зафіксованих у вересні-2017 до вересня-2016.

Споживча інфляція в Україні в жовтні 2017 року в річному вираженні, порівняно з жовтнем 2016 року, сповільнилася до 14,6% із 16,4%, зафіксованих у річному вимірі місяцем раніше.