фото УНІАН

Поданий до другого читання у Верховній Раді проект державного бюджету на 2018 рік не передбачає виділення коштів на виплату прямих дотацій аграріям, покликаних компенсувати їх збитки від скасування спецрежиму оподаткування ПДВ.

Читайте такожКабмін має намір змінити формулу розрахунку дотацій аграріям

Про це йдеться в тексті доопрацьованого та затвердженого Кабінетом міністрів законопроекту про держбюджет на наступний рік, опублікованому на сайті українського парламенту.

Відео дня

Раніше уряд пропонував виділити на реалізацію цієї програми 2 мільярда гривень замість 4 мільярдів гривень, закладених у державному бюджеті на 2017 рік.

У законопроекті наголошується, що Кабмін пропонує до другого читання збільшити обсяг державної підтримки галузі тваринництва до 4 мільярдів гривень з 2,3 мільярда гривень. Також уряд пропонує направити 300 мільйонів гривень на реалізацію програми підтримки розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників, ягідників і нагляд за ними. У першому варіанті законопроекту про держбюджет-2018 фінансування даної програми не передбачалося.

Разом з тим, видатки на реалізацію програми здешевлення кредитів залишилися на колишньому рівні – 66 мільйонів гривень. Незмінними залишилися також пропозиції щодо фінансування програми з розвитку фермерства – 1 мільярд гривень, та часткову компенсацію вартості придбаної сільськогосподарської техніки українського виробництва – 945 мільйонів гривень.

Як повідомляв УНІАН, у 2017 році на підтримку аграрної галузі уряд передбачив лише 5,4 мільярда гривень, що в 20 разів більше, ніж роком раніше, і становить 1% від валового виробництва сільгосппродукції. Дана норма про виділення 1% від аграрного ВВП закріплена у Бюджетному кодексі на 2017-2021 роки.