Компанія „Луї Дрейфус Коммодітіс Україна”, дочірня компанія Louis Dreyfus Negoce S.A.(Франція), повністю припинила закупівлі зерна на внутрішніх елеваторах України.

Про це УНІАН повідомили в інформаційному центрі Української аграрної конфедерації.

На думку фахівців, причина призупинки закупівель – безпрецедентне невідшкодування ПДВ. «Таке саме становище з ПДВ і у решти експортерів зерна з України, сумарна заборгованість перед якими, за оцінками ринку, складає близько 3,5 млрд. грн.», – говориться в повідомленні.

Відео дня

"Цього треба було чекати. Очевидно, не можуть зернові компанії нескінченно відволікати свої оборотні кошти „дебіторку” з ПДВ, ось і згортають „гривневі” закупівлі. Нічого доброго від такого повороту подій чекати не доводиться, оскільки на закупівлю зерна тільки у валюті, а отже – тільки в портах, можуть перейти, і вже в значній мірі перейшли, й інші компанії», - відзначив директор УАК Сергій СТОЯНОВ.

«Що ж тоді робити, і як продавати зерно десяткам тисяч товаровиробників? І що при цьому буде з внутрішніми цінами на зерно?», - побоюється С.Стоянов.

За оцінками експертів УАК, потенціал експорту зерна з України в сезоні 2009/10 складає 23-24 млн. тонн, експортовано з початку сезону понад 12 млн. тонн.