Капіталізація десяти найбільших публічних агропромислових компаній України, акції яких котируються на світових фондових біржах, за рік збільшилася втричі і досягла 3,7 млрд. дол. Про це УНІАН повідомили в асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

Наголошується, що до компаній - лідерів аграрного бізнесу України, які стабільно привертають увагу міжнародних інвесторів, таких як «Миронівський хлібопродукт», «Кернел», «Мрія» і «Астарта», з грудня минулого року приєднався також Луганський холдинг «Агротон», що вийшов на 5-е місце за рівнем капіталізації серед українських публічних компаній в АПК.

Експерти УКАБ відзначають, що у розрізі компаній зростання капіталізації становило від 2 до 8 разів, залежно від корпоративних успіхів, сфери діяльності, а також від глибини попереднього падіння вартості акцій під час світової фінансової кризи.

Відео дня

Як відзначив президент УКАБ Олексій ЛІССІТСА, такі тенденції повністю відповідають прогнозу УКАБ щодо пріоритетної уваги інвесторів при виході з кризи до активів в агропромисловому комплексі. "З іншого боку - нескінченно довго сподіватися виключно на пріоритетність галузі не варто. Основну роль в подальшому підвищенні капіталізації компаній відіграватимуть корпоративні успіхи - оптимізація бізнес-процесів, технологій, підвищення ефективності роботи, переваги щодо рівня виробничих витрат порівняно з конкурентами не лише з України, а й з таких країн, насамперед, як Аргентина і Бразилія ", - додав він.

В УКАБ також відзначають збільшений інтерес українських компаній до залучення інвестицій з-за кордону, в умовах обмеженості фінансових ресурсів в Україні. При цьому експерти УКАБ радять аграрним компаніям дуже зважено підходити як до вибору інвестиційного партнера, так і до обрання інструментарію залучення коштів. Адже, на жаль, деякі великі українські компанії, частково через невдале партнерство, так і не змогли до сьогодні оправитися від кризи і втратили довіру інвесторів.