Кабінет Міністрів України встановив квоту на виробництво цукру і мінімальні ціни на цукор і буряк на 2010-2011 маркетинговий рік. Відповідна постанова № 96 від 3 лютого 2010 року опублікована на сайті уряду.

Документом доручено встановити граничний розмір квоти поставки цукру на внутрішній ринок (квота “А”) на період з 1 вересня 2010 р. до 1 вересня 2011 р. в обсязі 1 млн. 892 тис. тонн.

Також документом затверджено мінімальні ціни на цукровий буряк, який буде поставлятися з 1 вересня 2010 р. до 1 вересня 2011 р. для виробництва цукру у рамках квоти “А” (з урахуванням базисної цукристості), на рівні 291,66 грн. за тонну (без ПДВ) і на цукор квоти “А” - на рівні 4,25 тис. грн. за тонну (без ПДВ).

Відео дня

Відзначимо, що відповідно до Закону "Про державне регулювання виробництва та реалізації цукру", мінімальна ціна на цукровий буряк, що поставляється для виробництва цукру в рамках квоти "А", і мінімальна ціна на цукор квоти "А" встановлюються щороку Кабінетом Міністрів до 1 січня поточного року із застосуванням щомісячних індексів інфляції. При цьому мінімальні ціни встановлюються на рівні, який забезпечує прибутковість виробництва відповідних видів продукції. У разі зміни кон`юнктури ринку цукру протягом маркетингового року Кабінет Міністрів може змінювати рівень мінімальних цін за пропозицією Міністерства аграрної політики.

У разі поставок цукру на внутрішній ринок понад встановлену квоту або реалізації його за цінами, нижчими за визначену мінімальну ціну, з суб`єкта підприємницької діяльності стягується штраф у розмірі подвійної вартості цукру, який було реалізовано з порушенням затвердженого порядку.