Міністерство аграрної політики України розробило проект закону України “Про сільський аграрний туризм”.

Текст документа оприлюднено на сайті міністерства.

Документом визначено загальні правові, організаційні, соціально-економічні принципи сільського аграрного туризму.

Відео дня

У проекті наголошується, що агротуристична діяльність не відноситься до підприємницької за умови, якщо кількість койко-місць у сільській садибі, які пропонуються для тимчасового розміщення туристів, не перевищує дев`яти. Суб`єкти господарювання, які надають послуги у сфері сільського аграрного туризму, можуть реєструватися як суб`єкти підприємницької діяльності.

Державна підтримка суб`єктів агротуристичної діяльності здійснюється відповідно до загальнодержавних і регіональних програм розвитку сільського аграрного туризму.

Передбачається, що у разі ухвалення законопроект набирає чинності з 1 січня 2011 р.

У пояснювальній записці зазначається, що в умовах ринкової економіки важливим є збереження трудового потенціалу у сільській місцевості. Проте, за даними Держкомстату, продовжують зберігатися негативні тенденції до зменшення чисельності зайнятого сільського населення. Так, у 2007 році ця чисельність становила 6,595 млн. осіб, у 2008 році – 6,555 млн. осіб, у 2009 році – 6,506 млн. осіб. Сільськогосподарське виробництво, яке є основним видом діяльності особистих селянських, фермерських господарств, залежить від природо-кліматичних умов, характеризується нестабільністю цін на продукцію і доходів, що впливає на його інвестиційну привабливість.

Разом з тим, ведення агротуристичної діяльності додатково до основної сільськогосподарської дає можливість особистим селянським, фермерським господарствам розширити сферу застосування праці у сільській місцевості, одержувати стабільний дохід, що, у свою чергу, сприяє підвищенню рівня життя сільського населення.

В Україні нараховується близько 1000 сіл, які протягом року приймають туристів, в тому числі і з-за кордону. Разом з тим потребують законодавчого забезпечення питання визначення загальних правових, організаційних, соціально-економічних принципів, пов`язаних із здійсненням агротуристичної діяльності особистих селянських і фермерських господарств у сфері сільського аграрного туризму, залучення сільськогосподарських кооперативів до цього виду діяльності.

На думку авторів законопроекту, його ухвалення дозволить підвищити ефективність державної політики щодо соціально-економічного розвитку сільських територій, сприятиме диверсифікації зайнятості громадян, які проживають у сільській місцевості і підвищенню рівня їх доходів.