Міністерство аграрної політики України пропонує створити Головну інспекцію державного технічного нагляду.

Відповідний проект постанови Кабінету міністрів “Питання Головної інспекції державного технічного нагляду” обнародуване на сайті Мінагрополітики.

Згідно з проектом постанови, Головна інспекція державного технічного нагляду (Главдержтехнагляд) є урядовим органом державного управління, що діє в системі Мінагрополітики і йому підпорядкований. Координацію діяльності інспекції здійснює міністр аграрної політики.

Відео дня

Основними завданнями Главдержтехнагляду є: контроль за виконанням законодавства у сфері захисту прав споживачів на придбану або відремонтовану сільськогосподарську техніку; нагляд за дотриманням законодавства у сфері охорони праці, довкілля при експлуатації і технологічному обслуговуванні технічних засобів для агропромислового комплексу; контроль за сплатою податку з власників транспортних засобів; проведення експертної оцінки с/г техніки при її відчуженні на вторинному ринку; здійснення перевірок технічного стану та експлуатації машин; видача в установленому порядку висновків про технічний стан проданих або відремонтованих машин; проведення технічної експертизи та експертної оцінки технічних засобів, які стали непридатними внаслідок аварії або стихійного лиха, і видача відповідних документів про доцільність їх подальшої експлуатації тощо.

Главдержтехнагляд відповідно до покладених на нього завдань і в межах своїх повноважень встановлює порядок проведення державного технічного огляду машин, а також розробляє правила відомчої реєстрації і ведення обліку машин. Інспекція бере участь у розробці технічних регламентів і технічних умов, а також державних і галузевих стандартів, якими визначаються вимоги до показників якості, технологічності та безпеки машин; створює і забезпечує ведення уніфікованих автоматизованих електронно-облікових систем для здійснення відомчої реєстрації та обліку машин.

Згідно з проектом постанови, Главдержтехнагляд має право безперешкодного доступу в установленому законодавством порядку на підприємства всіх форм власності для проведення перевірок з питань, що входять до його компетенції. Може забороняти експлуатацію машин та інших технічних засобів для агропромислового комплексу, якщо їх технічний стан не відповідає вимогам нормативних документів або створює можливість виникнення аварії; видавати керівникам підприємств обов`язкові для виконання розпорядження про усунення виявлених порушень і недоліків; зупиняти машини для перевірки технічного стану в разі наявності ознак, які свідчать про їх технічну несправність.

Згідно з проектом постанови, Главдержтехнагляд є юридичною особою, має самостійний баланс, рахунок в установах банків і реєстраційні рахунки в органах Державного казначейства, печатку із зображенням Державного Герба України і своїм найменуванням, а також бланки встановленого зразка.