Україна продовжить дію квот на експорт зерна до кінця поточного маркетингового року.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції в Києві повідомив міністр аграрної політики України Микола ПРИСЯЖНЮК.

Він нагадав, що квоти введені до кінця 2010 року. "Баланси будуть підраховані у грудні, і рішення буде прийнято про те, що квота буде продовжена. Це однозначно", - повідомив міністр.

Відео дня

Він підкреслив, що об'єми квот і методика їх розподілу будуть визначені у грудні.

Він нагадав що у ВРУ є законопроект щодо проведення аукціонів для виділення квот. "Якщо проект буде розглянутий і прийнятий, тоді квоти виділятимуться за цим законом", - сказав міністр.

Міністр повідомив, що з початку поточного маркетингового року Україна вже поставила на зовнішні ринки понад 5,5 млн. тонн зернових. Крім того, ще 2,7 млн. тонн зерна буде експортовано у рамках квоти. Таким чином, до кінця 2010 року експорт зернових складе 8,5 млн. тонн за розрахункового об'єму експорту на поточний МР 12,5-13 млн. тонн.

Таким чином, на думку М. ПРИСЯЖНЮКА, у другому півріччі поточного маркетингового року Україна зможе поставити на зовнішні ринки не більше 5 млн. тонн зернових. Він зазначив, що у таких культурах, як жито і ячмінь, Україна вже практично вичерпала експортний потенціал, але має можливість експортувати пшеницю і кукурудзу.

Довідка УНІАН. Постанова "Про встановлення об'ємів квот на окремі види сільськогосподарської продукції, експорт якої підлягає ліцензуванню до 31 грудня 2010 року" Кабінету Міністрів України прийнято 4 жовтня 2010 року під №938.

Документом встановлені квоти на експорт пшениці і суміші пшениці і жита (меслин), полби в об'ємі 0,5 млн. тонн, кукурудзи - 2 млн. тонн, ячменю - 0,2 млн. тонн і жита - 1 тис. тонн. Крім того, квоти на експорт гречки встановлені в об'ємі 1 тис. тонн.

Квоти введені до 31 грудня 2010 року.

Документ затверджує також порядок видачі ліцензій на експорт вказаної продукції і розподілу квот. Розподіл квот здійснюється на підставі заявки, поданої в Міністерство економіки суб'єктом господарської діяльності за встановленою міністерством формою. Разом із заявкою суб'єкт господарської діяльності подає заключення Мінагрополітики про наявність у нього об'єму сільськогосподарської продукції, вказаного в заявці, і можливості її експортувати. Загальний об'єм квот розподіляється комісією пропорційно до об'ємів, вказаних у заключенні Мінагрополітики. Нерозподілений об'єм квот повторно розподіляють