Заступник міністра економіки України Валерій МУНТІЯН сподівається, що договір про вільну торгівлю між країнами СНД буде підписано без вилучень.

Про це він заявив в інтерв`ю УНІАН.

При цьому заступник міністра підкреслив, що для України перш за все недопустимі вилучення спиртної групи товарів і цукру.

Відео дня

«Наша позиція дійсно полягає в тому, щоб вилучень у торгівлі не було. Необхідно створити умови для реального вільного руху товарів. Для нас неприйнятною є пропозиція Казахстану поширити вилучення спиртної групи товарів, які існують у нас у двосторонній торгівлі, на всі країни Митного союзу. Ми добиватимемося недопущення таких вилучень. У нас існує вилучення в двосторонній торгівлі з Російською Федерацією – цукор білий. У проекті договору ми пропонуємо усунути вилучення або встановити часові рамки, в яких це вилучення буде скасовано», - сказав В.МУНТІЯН.

За розрахунками Мінекономіки, в разі дії вилучення спиртної групи Україна щорічно нестиме втрати у розмірі 172 млн. дол., цукру - 282 млн. дол.

В.МУНТІЯН повідомив, що 21-23 грудня ц.р. у Москві пройде засідання робочої групи з підготовки проекту договору про вільну торгівлю між країнами СНД, і Україна сподівається, що в ході цієї зустрічі всі зауваження, які були висловлені під час зустрічі глав урядів країн СНД 19 листопада і глав держав СНД 10 грудня, будуть враховані.

Крім того, заступник міністра економіки підкреслив, що дія вилучень, які не влаштовують Україну, неприпустима за правилами Світової організації торгівлі. «Отже, з одного боку, поки йдеться, що робота Митного союзу повинна будуватися за нормами СОТ, а з іншого – відбуваються такі речі, які погіршують існуючу ситуацію».

Як повідомляв УНІАН, 19 листопада в ході засідання Ради глав урядів країн СНД було ухвалено рішення підготувати остаточний варіант договору про вільну торгівлю між країнами СНД до кінця цього року, з тим щоб документ можна було підписати навесні 2011 року.

Документ планується підготувати з урахуванням принципів і норм СОТ на заміну “морально застарілій” угоді про вільну торгівлю країн СНД 1994 року.

Україна наполягає, щоб договір не містив вилучень товарних груп.

Інтерв`ю В.МУНТІЯНА читайте на сайті УНІАН-економіка https://economics.unian.net/rus/detail/70683