Україна не задоволена обсягом квот на сільгосппродукцію, запропонованим Європейською комісією для внесення угоди про Зону вільної торгівлі між Україною і ЄС.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив прем`єр-міністр України Микола АЗАРОВ сьогодні під час зустрічі з президентом Угорщини Палом ШМІТТОМ.

«Парламентери з боку Європейського Союзу, по суті, у сфері торгівлі аграрною продукцією звели справу до того, що вільної торгівлі не буде», - заявив М.АЗАРОВ.

Відео дня

Він відзначив, що Єврокомісія пропонує встановити квоти для аграрної продукції України в рамках угоди про Зону вільної торгівлі, які становлять мізерну частину від потреби країн Євросоюзу у продукції такого роду.

«Встановлені квоти для України в рамках угоди, які в рамках потреби Європейського Союзу вимірюються 0,02-0,03%. Наприклад, якщо говорити про зерно, то це 19 тис. тонн. Для України, яка експортує 15 млн. тонн, - це смішна цифра», - сказав М.АЗАРОВ.

При цьому прем`єр-міністр України відзначив, що поточного року в країнах ЄС був неврожай зернових, і європейські країни звернулися до України з проханням поставити 200 тис. тонн зерна.

«Так які ж реальні потреби Європи – 19 або 200 тисяч?», - сказав М.АЗАРОВ.

При цьому він висловив упевненість, що Україна у будь-якому разі знайде ринки збуту для зерна. «Зараз на ринках зерна дефіцит приблизно 50 млн. тонн…, але ми ж говоримо про зону вільної торгівлі, а не про встановлення квот», - сказав М.АЗАРОВ.

Він звернувся до президента Угорщини – країни, яка наступного року головуватиме в Європейському Союзі, з проханням уважно поставитися до цього питання.

«Ми просили б вас, як члена Європейського Союзу, уважно і справедливо розглянути цю ситуацію. Це все питання, які можна розв’язати за наявності доброї волі», - сказав М.АЗАРОВ.